Είναι μόνον οι Ρομά;

Είναι μόνον οι Ρομά;

«Γιατί μας βάλατε σε καραντίνα;»

Αυτήν την ερώτηση απηύθυναν οι Ρομά της Λάρισας στους κ.κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα που επισκέφτηκαν χθες τον καταυλισμό τους στην Ν.Σμύρνη. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος τους είχε διαμαρτυρηθεί γιατί με την καραντίνα τα μέλη της κοινότητος δεν μπορούν να ασκούν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, δηλαδή να κλέβουν και να ζητιανεύουν.

Δεν χρειαζόταν να προκύψει ο κορονοϊός για να αντιληφθούμε πως οι Ρομά είναι μια κοινότητα που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στις δομές της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι δική τους επιλογή να ζουν με τους δικούς τους κανόνες, στις δικές τους συνθήκες. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τις ρίζες του να βρίσκονται στα βάθη των αιώνων.

Συνεπώς, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει σε αυτήν την κοινότητα μια άγνοια κινδύνου, τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τους συνανθρώπους τους. Γιατί στις επιδημίες την ανευθυνότητα των λίγων την πληρώνουν οι πολλοί.

Στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο ήταν τα είκοσι κρούσματα να περιορισθούν εντός του οικισμού, όπου εκδηλώθηκαν. Γι΄αυτό και τα μέτρα της Πολιτείας ήταν άμεσα, αποφασιστικά  και με την αυτοπρόσωπη παρουσία των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά ηρέμησαν τα πνεύματα.

Είπαμε, υπάρχει άγνοια κινδύνου.

Βέβαια, αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά των Ρομά δεν διαφέρει σε τίποτα από την συμπεριφορά όλων αυτών που επιδιώκουν μαζικές συναθροίσεις εν μέσω επιδημίας.

Μάλιστα οι ευθύνες αυτών των τελευταίων είναι πολύ πιο βαριές από αυτές των Ρομά, καθώς στην περίπτωση τους δεν υπάρχει άγνοια κινδύνου. Επιπροσθέτως, επειδή αυτοί δεν ζουν σε καταυλισμούς ο κίνδυνος να μεταδώσουν την νόσο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από αυτόν των Ρομά.

Τα γράφω αυτά και γιατί είναι η πραγματικότητα και γιατί δεν υπάρχει στο σχόλιο μου ουδεμία ρατσιστική διάθεση. Άλλωστε όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας «είμαστε όλοι αδέρφια».

Τα όσα έγιναν στον οικισμό των Ρομά στην Λάρισα αποδεικνύουν πόσο οι προσπάθειες επιστημόνων και πολιτικών κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Πόσο πρόωρο είναι να συζητούμε για χαλάρωση των μέτρων, που αναπόφευκτα θα φέρει μαζικούς συγχρωτισμούς.

Μέχρις εδώ τα πήγαμε πολύ καλά, είναι κρίμα να επαναπαυθούμε σε αυτό το γεγονός και να γκρεμίσουμε τα όσα χτίσαμε. Έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα και ανεύθυνοι θα υπάρξουν. Η συμπεριφορά τους δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτήν των Ρομά, που σήμερα στηλιτεύουν. Το πρόβλημα δεν είναι φυλετικό.

Η ανευθυνότητα δεν γνωρίζει ράτσα. Το ίδιο ανεύθυνος είναι ένας τυχαίος Ρομά, με τον πρώην υπουργό που ταξίδεψε χθες στο νησί του, υβρίζοντας σκαιότατα τους λιμενικούς που τον παρατήρησαν. Θα έλεγα μάλιστα πως οι ευθύνες του δεύτερου είναι βαρύτερες και σημαντικότερες.

Γιατί γνωρίζει!

Ενδεχομένως τα όσα συνέβησαν χθες στην Λάρισα να είναι ένα σοκ για όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την σοβαρότητα της κατάστασης. Για όλους αυτούς που θέλουν να εκδράμουν, που θέλουν να εκκλησιασθούν, που θέλουν να διαδηλώνουν.Το κίνητρο δεν μετρά, παρά μόνον το αποτέλεσμα που είναι το ίδιο. Εξάπλωση του κορονοϊού.

Τελικά, δεν είναι μόνον οι Ρομά.