Είναι «λαγός» ο υφυπουργός Πολιτισμού;

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, 13:12
-A +A
Είναι «λαγός» ο υφυπουργός Πολιτισμού;

Της Αγγελικής Κώττη

Μήπως ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής είναι «λαγός» και η σκέψη του «κυβερνητική σκέψη»; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού σε ανακοίνωσή της θέτει το ανωτέρω ερώτημα, καθώς διαφωνούν, διαπιστώσαμε, με όσα εξέφρασε. Θεωρούν πως αυτά αποτελούν «το όραμα της κυβέρνησης για το υπουργείο Πολιτισμού, την περιουσία του και όλους εμάς τους εργαζόμενους σ’ αυτό», όπως σημειώνουν. Και καλούν, «χωρίς περιστροφές» την κυβέρνηση «ή να τον νουθετήσει ή να τον παραιτήσει, εφόσον διαφωνεί με αυτές τις ‘σκέψεις’ και τις πρακτικές».

Αιτία της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, οι τοποθετήσεις του κ. Στρατή για την εργασία των φυλάκων αρχαιοτήτων και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το Ταμείο Απαλλοτριώσεων και Αρχαιολογικών Πόρων. «Ο κ. υφυπουργός και «συνάδελφος» στο ΥΠ.ΠΟ.Α. (σ.σ. όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται) ‘ανακάλυψε’ ως τρόπο για την κάλυψη των κενών στη φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων τη «διευθέτηση» των ημερών εργασίας του φυλακτικού προσωπικού. Έτσι, πρότεινε την 6ήμερη εργασία το καλοκαίρι και την 4ήμερη το χειμώνα.

Προτείνει δηλαδή ο υφυπουργός της κυβέρνησης της αριστεράς την κατάργηση του πενθήμερου εργασίας, εγκαινιάζοντας την ελαστική μορφή εργασίας σε μόνιμο προσωπικό του δημοσίου. Αγνοώντας τους αγώνες που έδωσαν χρόνια οι εργαζόμενοι γι’ αυτό. Αγνοώντας, επίσης, τις αρχές και τα πιστεύω της αριστεράς που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ ζητάμε από το κυβερνών κόμμα να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί προκαλεί εντύπωση το γεγονός ένα κυβερνητικό στέλεχος να εκφράζει τόσο σοβαρές και επικίνδυνες ‘σκέψεις’, τόσο σε επίσημες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς όσο και σε συνεντεύξεις του στον τύπο, χωρίς να είναι ενήμερη η ηγεσία της κυβέρνησης.»

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως με την τροπολογία που κατατέθηκε στη συνέχεια, καταδείχτηκε πως ο Κ. Στρατής «είναι βασικός παίκτης στην εκτέλεση των κυβερνητικών επιλογών. Με πρωτεργάτη τον ίδιο, την αρωγή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, εν κρυπτώ και παραβύστω, νομοθετήθηκε ή δυνατότητα ξεπουλήματος του Τ.Α.Π.Α.». 

Συγκεκριμένα, («με τη σκόπιμη μεθόδευση του εκπρόθεσμου, όπως λέει η Ομοσπονδία), χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων και την Ομοσπονδία, και χωρίς καμία διαβούλευση, εισήγαγε από το παράθυρο και ψήφισε τροπολογία «που δίνει τη δυνατότητα ξεπουλήματος του Τ.Α.Π.Α.».

Εξηγούν πως με η τροπολογία «προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ που θα μπορεί να αναλάβει τις βασικές δραστηριότητες (αναψυκτήρια, πωλητήρια, διαχείριση ακίνητης περιουσίας κ.τ.λ.) του Τ.Α.Π.Α., και συν τοις άλλοις να συνάπτει 18μήνες συμβάσεις, με απ’ ευθείας αναθέσεις, των φιλέτων του Ταμείου προφανώς εξυπηρετώντας ‘εκλεκτούς και ημετέρους’, εν όψει και βουλευτικών εκλογών.

Όσον αφορά την επωδό του υφυπουργού περί έκτακτης ανάγκης που ήρθε να καλύψει η συγκεκριμένη «τροπολογία» την ακυρώνουν τα ίδια τα γεγονότα. Τρία χρόνια τα αναψυκτήρια είναι κλειστά. Τρεις διαγωνισμοί έχουν γίνει και έχουν κηρυχθεί άγονοι (γιατί άραγε;). Το ποσό που έχει χαθεί από τα μισθώματα ξεπερνάει το 1,5 εκ ευρώ. Και τώρα ο υφυπουργός φέρνει ξαφνικά τη συγκεκριμένη τροπολογία για να καλύψει ‘έκτακτη’ ανάγκη; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;»

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ δηλώνει αποφασισμένη να ακυρώσει την τροπολογία «στην πράξη με αγώνες». 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα