Είναι η «Όμικρον» η αφορμή που ψάχνουν οι αγορές για την μεγάλη διόρθωση;

Είναι η «Όμικρον» η αφορμή που ψάχνουν οι αγορές για την μεγάλη διόρθωση;

H έντονη πτώση όχι μόνο των τιμών των μετοχών, αλλά και μιας σειράς εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, σαν αποτέλεσμα των αρνητικών ειδήσεων για τη νέα παραλλαγή του covid-19, επιδείνωσε αισθητά το ευρύτερο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα στις αγορές. Και είναι αξιοσημείωτο να λεχθεί, ότι η έντονη αυτή πτώση, εκδηλώθηκε χωρίς η επιστημονική κοινότητα να έχει μια έστω πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής.

Και όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από αρκετές κυβερνήσεις, έχουν περισσότερο προνοητικό και προστατευτικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, οι αγορές αντέδρασαν απότομα, θυμίζοντας ως ένα σημείο τις πιέσεις, που είχαν ασκηθεί κατά τη διάρκεια του Μαρτίου του 2020.

Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα ότι πίσω από τη γνωστοποίηση της μετάλλαξης Όμικρον, οι αγορές βρήκαν την αφορμή για να αποπειραθούν να διορθώσουν και να κινηθούν αρνητικά μετά από πολύ καιρό.

Τους τελευταίους μήνες, ενώ όλοι ομολογουμένως ενδόμυχα παραδέχονται ότι οι αποτιμήσεις έχουν ξεφύγει έξω από τα πλαίσια της λογικής και ότι αυτό που βιώνουμε δεν θα έχει καλή κατάληξη, ελάχιστοι έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν τη σκέψη σε πράξη και να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν κάτι τέτοιο, τη στιγμή που όλοι οι επενδυτικοί οίκοι και οι αξιολογητές βρίσκουν πάντοτε αιτίες και επιχειρήματα για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα; Δεν είναι τυχαίο ότι το κλίμα αισιοδοξίας συντηρείται και ενισχύεται από όλες εμπλεκόμενες πλευρές, που έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανοδικής τάσης

Άλλωστε τα δυο βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία που επικρατούν σήμερα στην επενδυτική κοινότητα, έχουν εισχωρήσει βαθιά στο DNA της. Το πρώτο είναι το λεγόμενο FoMo και το δεύτερο είναι το λεγόμενο tTiD.

To Fomo είναι το «Fear of missing out», δηλαδή ο φόβος του να βρεθείς έξω από αυτό που συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει είναι η ευτυχία, η ευημερία, τα εύκολα κέρδη και οι κρουνοί των υπεραξιών που χαρακτηρίζουν το επενδυτικό οικοσύστημα.

Το tTiD είναι το «This time is different», δηλαδή η αίσθηση ότι αυτή τη φορά στις χρηματιστηριακές αγορές, δεν επικρατούν οι γνωστοί οικονομικοί κανόνες, οι κλασσικές μέθοδοι αποτίμησης, καθώς και οι επαναλαμβανόμενοι ψυχολογικοί κύκλοι, αλλά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Επομένως, αυτό που συνέβη, μπορεί να θεωρηθεί ως το αναμενόμενο αλλά όχι κάτι το επιδιωκόμενο. Είναι εξωγενές και προσφέρει άλλοθι σε όσους είναι σκληρά bullish με τις αγορές. Προσφέροντας μάλιστα ένα αξιόπιστο άλλοθι, σε όσους πορεύονται στις αγορές με περισσή αμεριμνησία.

Τι έγινε τη Παρασκευή; Οι αγορές “across the board”, υποχώρησαν μέσα σε ένα κλίμα πανικού, μέσα στο οποίο το κυρίαρχο ρόλο τον διαδραμάτισαν οι θεσμικοί επενδυτές, αφού ήταν οι ισχυρότεροι πωλητές. Και αυτό διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό τις γνωστές συμπεριφορές. Συνήθως στις πτώσεις, οι πρώτοι που ρευστοποιούν είναι οι ιδιώτες  μικροεπεδνυτές ή οι μεγαλοεπενδυτές υπό την πίεση της αρνητικής ψυχολογίας και ακολουθούν οι θεσμικοί που θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των πραγμάτων.

Έτσι αποδεικνύεται ότι οι θεσμικοί επενδυτές, την αρνητική εικόνα την είχαν ήδη στο μυαλό τους, λόγω των υπερβολικών αποτιμήσεων και απλά βρήκαν την ευκαιρία από ένα θεωρητικά εξωγενές περιστατικό να δράσουν ανάλογα. Δηλαδή να ρευστοποιήσουν, χωρίς «ενοχές».

Από τη άλλη πλευρά, καταγράφεται το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές είτε δεν ρευστοποίησαν, είτε ρευστοποίησαν τα επενδυτικά τους προϊόντα, με σκοπό να τα επαναγοράσουν άμεσα. Είναι ένα μοτίβο επενδυτικής συμπεριφοράς, που τα τελευταία χρόνια ακολουθείται κατά κόρον από τους παίκτες των χρηματιστηρίων, κατά τη διάρκεια των βυθίσεων. Οι επενδυτές βγαίνουν αγοραστές στο -4%, στο -5% ή στο -6% και αποκομίζουν υπεραξίες, εφ’ όσον οι αγορές όχι μόνο επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την πτώση, αλλά εξακολουθούν να οδηγούνται νέα υψηλά.

Το αν θα εξελιχθούν τα πράγματα,  έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια μένει να απαντηθεί. Μένει επίσης να απαντηθεί το ερώτημα, αν αυτό το πρόσφατο σοκ, θα σταθεί ικανό να προκαλέσει γενικότερους προβληματισμούς για την κατάσταση των αγορών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.