Κυρ. Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Είμαστε στο μέσον ενός ορμητικού ποταμού, στοίχημα να περάσουμε στην άλλη όχθη

Είμαστε στο μέσον ενός ορμητικού ποταμού, στοίχημα να περάσουμε στην άλλη όχθη

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo.

«Είμαστε στο μέσον ενός ορμητικού ποταμού. Το στοίχημα είναι να περάσουμε στην άλλη όχθη. Απόψε θα μιλήσω για το πώς θα το πετύχουμε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις δίνοντας το στίγμα της αποψινής ομιλίας του το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια διαφορετική ομιλία. «Θα μιλήσουμε για το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, η κοινωνία ζητά σταθερότητα και ασφάλεια και το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση. Όσο εστιασμένοι είμαστε να απαλύνουμε τις συνέπειες από την πανδημία βραχυπρόθεσμα, τόσο εστιασμένοι είμαστε και στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να μπουν σε τροχιά ώστε να επιστρέψει η χώρα στην εμβληματική ανάπτυξη», σημείωσε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Να καθιερωθεί ως θεσμός το Thessaloniki Helexpo Forum»

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης.

 «Καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο».

Έργο πνοής η ανάπλαση της ΔΕΘ

Επιπροσθέτως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία, «μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης, η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη».«Δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας «πως ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης».

Ο δε πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός  υπόψιν έφτασε φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας.

Στη συνεδρίαση σημειωτέον παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καταρχάς χαίρομαι πολύ που είμαι στη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία. Θεώρησα πολύ σημαντικό, παρά την ακύρωση της Έκθεσης, να βρίσκομαι στην πόλη και να εκκινήσει η φθινοπωρινή πολιτική χρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο, εκφώνηση της ομιλίας μου, συνέντευξη Τύπου και βέβαια χαίρομαι διότι καταφέραμε, καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης.

Διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε -το είχαμε πει και στο παρελθόν- ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στην πολιτική σημειολογία της Έκθεσης. Και νομίζω η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο.

Και είναι πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση συνολικά, εκπροσωπείται όπου είναι εφικτό με φυσική παρουσία των Υπουργών, το θεωρώ σημειολογικά σημαντικό και πιστεύω ότι αυτό το Forum κάνει τα πρώτα του βήματα τώρα και θα καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και παρουσίασης κυβερνητικών και προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη χρονιά, πέρα και πάνω από την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τώρα, ως προς τα ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή την εταιρεία και την Έκθεση. Γνωρίζετε ότι έχετε τη στήριξη του μετόχου και του Υπουργείου για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη χρονιά και θα την ξεπεράσουμε, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα, ελπίζω από το 2021, το είπατε και εσείς,κανείς κλάδος δεν έχει χτυπηθεί περισσότερο παγκόσμια από τον κλάδο των εκθέσεων. Και βέβαια, οι εκθέσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομική δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας, αφορούν και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης, η οποία και αυτή έχει πληγεί από το γεγονός ότι δεν διοργανώθηκε η Έκθεση και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο προωθούμε διαδικτυακές λύσεις, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε ζωντανή και την φυσική παρουσία.

Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι εκθέσεις θα διεξάγονται μόνο διαδικτυακά, θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ένας τόπος συνάντησης, ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαρακτηριστικά, βέβαια, της Έκθεσης τα οποία πια θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία είχε στο παρελθόν. Ας δούμε, λοιπόν, αυτήν την κρίση ως μία ευκαιρία να ξανασκεφτούμε συνολικά και το μοντέλο της ίδιας της Διεθνούς Έκθεσης.

Τώρα, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος και το αναγνωρίζεται και εσείς τον τελευταίο χρόνο, ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό, αλλά και τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό και την Μαρία Αντωνίου, υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία και να φτάσουμε μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε πράγματα τα οποία θα χρειαζόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες πολλά έτη για να ολοκληρωθούν.

Και νομίζω και ως προς το κανονιστικό μέρος των κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πολιτεία, αλλά και από το Δήμο, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μία παρέμβαση η οποία είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική. Εγώ δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία. Δηλαδή μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικες, ψυχαγωγικες και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη.

Αυτό είναι ένα έργο πνοής -για εμένα ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης. Όχι μόνο η έκθεση, έχει τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, πιστεύω και όλων των λογικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πόλη.

Να πω με αυτή την ευκαιρία, όπως είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω και πριν από μία εβδομάδα, ότι όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε δεσμευτεί πέρσι, έχουν τρέξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το εμβληματικό έργο. Θα δούμε και θα εξετάσουμε τους τρόπους χρηματοδότησης, θα εμπλακεί και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτήν την προσπάθεια για να δούμε τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, το ζήτημα είναι το βέλτιστο εκείνο σχήμα το οποίο θα μας επιτρέψει να τρέξουμε το έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, θα έχω την ευκαιρία το βράδυ να κάνω μία διαφορετική ομιλία από τις συνηθισμένες, σε ένα πολύ μικρότερο ακροατήριο, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της εποχής. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσο, αυτή τη στιγμή, ενός ορμητικού ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια για το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη δυσκολία, πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και αυτός ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτυπώνεται ακριβώς στην Έκθεση.

Το Forum είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας κρίσης και το κάνατε πολύ καλά και συγχαρητήρια για αυτό. Το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Όσο εστιασμένοι είμαστε στο να απαλύνουμε τον πόνο της κοινωνίας η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, άλλο τόσο εστιασμένοι είμαστε στις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται με πολύ εμβληματικό τρόπο από το project της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι».

 Διαβάστε ακόμα:
Εξαγγελίες για φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, ενίσχυση της άμυνας
Με σύνθημα την ανάπτυξη το 2021 η φετινή ΔΕΘ