«Είμαστε σε πόλεμο» - Νέα αυστηρότερα μέτρα
Διάγγελμα Μακρόν για κορονοϊό

«Είμαστε σε πόλεμο» - Νέα αυστηρότερα μέτρα

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», την οποία επανέλαβε πέντε φορές, ο Μακρόν ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων μετακινήσεων, με αυστηρές ποινές για όσους τις παραβιάζουν, κλείσιμο των συνόρων, αξιοποίηση του στρατού και χρήση των νοσοκομείων που διαθέτει.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει σε μια επιχείρηση να καταρρεύσει. Διευκρίνισε επίσης ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι επιχειρήσεις άμεσα να βρουν τρόπους να προσαρμόσουν τη δουλειά τους.

Όσον αφορά το κλείσιμο των συνόρων, ο Μακρόν τόνισε ότι δηλαδή τα σύνορα της ΕΕ κλείνουν σε πολίτες τρίτων χωρών. «Όλα τα ταξίδια μεταξύ χωρών εκτός Σένγκεν και της ΕΕ θα αναβληθούν για 30 ημέρες» είπε και σημείωσε πως πολίτες των κρατών μελών που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο εθνικός οργανισμός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα 21 νέους θανάτους από τον ιό με τον συνολικό απολογισμό να αυξάνεται στους 148. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 6.633, από 5.423 χθες Κυριακή, σε διάστημα 24 ωρών.

Μεταξύ άλλων όμως ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω και τις μεταρρυθμίσεις που είχε δρομολογήσει, με πρώτη αυτήν για το συνταξιοδοτικό, που έχει προκαλέσει μεγάλες και σοβαρές αντιδράσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί.

Εκτιμάται ότι λιγότεροι από το ήμισυ του εκλογικού σώματος ψήφισαν τελικά κατά τις δημοτικές εκλογές, με το ποσοστό αποχής να φθάνει το 56%. Η δήμαρχος του Παρισιού από το 2014, Αν Ινταλγκό, κέρδισε στον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 30%, αλλά αρκετά μεγαλύτερο από τη μεγαλύτερη  αντίπαλό της, τη Ρασιντά Ντατί. Η υποψήφια με το κόμμα του Μακρόν (LREM), η πρώην υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν, βρέθηκε στην τρίτη θέση.

AP Photo/Bob Edme