Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε για την Παλαιστίνη - Οι μουσουλμάνοι περιμένουν να ηγηθούμε
Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε για την Παλαιστίνη - Οι μουσουλμάνοι περιμένουν να ηγηθούμε

«Είναι καιρός να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας για την Παλαιστίνη. Η παγκόσμια κοινότητα μουσουλμάνων περιμένει από μας να ηγηθούμε της πρωτοβουλίας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα χρειαστεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω τηλεδιάσκεψης στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που συγκλήθηκε εκτάκτως με ατζέντα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Τουρκία, πρότεινε «να συσταθεί ένας διεθνής μηχανισμός προστασίας για τους Παλαιστινίους», ενώ παράλληλα επέκρινε σφοδρά και τον ισλαμικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν χάσει τη «πυξίδα της ηθικής τους» και υποστηρίζουν το Ισραήλ.

«Ορισμένοι που έχουν χάσει την πυξίδα της ηθικής, υποστηρίζουν το Ισραήλ. Δεν προκαλεί έκπληξη που οι ίδιοι άνθρωποι είναι γνωστοί για τις ρατσιστικές και αντι-ισλαμικές πολιτικές τους. Ωστόσο, η ιστορία θα κρίνει αυτούς τους ανθρώπους. Όταν κάνουμε δηλώσεις με τέτοια απροθυμία εντός της "οικογένειάς" μας, πώς να ασκήσουμε κριτική σε άλλους; Ποιος μας παίρνει στα σοβαρά;», είπε ο Τσαβούσογλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής για τη «χαλαρή» αντίδρασή τους στα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των μελών του οργανισμού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει τα ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι τα μισά από τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας την μεγάλη ευθύνη του OIC σε αυτό το ζήτημα. Κάνοντας αναφορά σε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2018, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερης σημασίας δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού προστασίας των Παλαιστινίων. Πρόσθεσε ότι αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσω της εθελοντικής προσφοράς κρατών, υπό τη μορφή οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεισφοράς.

«Είναι ώρα να επιδείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Η μουσουλμανική κοινότητα αναμένει την ηγεσία και το θάρρος μας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την όποια απαραίτητη δράση», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασε «με τον σθεναρότερο τρόπο τη βίαιη επιθετικότητα του Ισραήλ» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του OIC.

Ο OIC, είναι ο δεύτερος μετά τον ΟΗΕ πολυπληθέστερος σε κράτη-μέλη διεθνής οργανισμός. Εχει 57 κράτη - μέλη μεταξύ των οποίων τα 50 έχουν πληθυσμό με ισλαμική πλειοψηφία, άλλα 6 κράτη όπως τα Σουρινάμ, Γουιάνα, Ουγκάντα, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν χριστιανικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό και 1η Νιγηρία έχει διαμοιρασμένο πληθυσμό.