Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε χωρίς εμπορική συμφωνία
Τζόνσον προς Μέρκελ

Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε χωρίς εμπορική συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Ο Τζόνσον μίλησε χθες στην Καγκελάριο καθώς διαπραγματευτές του Brexit πραγματοποίησαν έναν νέο άτυπο κύκλο συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

"Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση έγκαιρης συμφωνίας από την εντατική διαδικασία συνομιλίας", ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε δήλωση. "Σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν έτοιμο μετά τη μεταβατική περίοδο να αποχωρήσει με τους όρους της Αυστραλίας εάν δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κάλεσε προ ημερών την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ενωση.

"Θα συνεχίσω να προωθώ μία καλή λύση, αλλά εμείς στην ΕΕ θα πρέπει να προετοιμασθούμε για την περίπτωση όπου δεν θα επιτευχθεί συμφωνία", δήλωσε ενώπιον της γερμανικής Βουλής, κατά την πρώτη ημέρα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και συνεχίζει να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν καμία συμφωνία δεν προκύψει μέχρι τότε, οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους αυξημένους δασμούς και τους εντατικούς τελωνειακούς ελέγχους, θα εφαρμοσθούν στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.