Εικόνες καταστροφής στην Κινέτα

Εικόνες καταστροφής στην Κινέτα

Έντονα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Γηρυόνης» στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Κινέτα, καθώς και στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, με τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού να προσπαθούν να λύσουν το προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα φερτά υλικά που κατέβηκαν από τα Γεράνια Όρη.

Βίντεο από drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής:

Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 104,6, ο εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού Νίκος Χανδάνος επισήμανε ότι τα μπάζα απλώθηκαν σε μήκος 8 χλμ. με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο 61ο-62ο χλμ. όπου τα φερτά υλικά ήταν τόσα πολλά με αποτέλεσμα να «καβαλήσουν» το στηθαίο και να περάσουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

kineta6

Περίπου στις 12 μ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, που είχε διακοπεί λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.

Παράλληλα, συνεργεία της Ολυμπίας Οδού και υπεργολάβων συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή με στόχο να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία και προς Πάτρα, αρχικά σε μία λωρίδα, το συντομότερο δυνατό. Όλος ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή σε όλο το μήκος του δρόμου.

Σημειώνεται ότι ανεστάλησαν προσωρινά τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου από το Κιάτο προς Πειραιά και αντίστροφα.

Κλειστή παραμένει η έξοδος προς Πειραιώς στην οδό Χαμοστέρνας στην δεξιά πλευρά, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, ενώ ανοιχτή είναι εδώ και λίγη ώρα η οδός Πειραιώς από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας έως την Ηρακλειδών, όπου νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά από την πύλη Ε-3 στο ρεύμα προς Κερατσίνι και στη Λεωφόρο Σαλαμίνος από τη Ζωοδόχο Πηγή έως τη λεωφόρο Φανερωμένης.

Ξεκίνησε η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών στην Κινέτα

Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις και περιουσίες της Κινέτας προκλήθηκαν τη νύχτα από τους χείμαρρους που ξεχείλισαν, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη έχουν μεταβεί στην περιοχή δύο συνεργεία της Περιφέρειας για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις. Περισσότερα από 20 βαρέων τύπου μηχανήματα μαζί με αυτά του δήμου Μεγαρέων επιχειρούν για την αποκατάσταση των υποδομών και τυχόν απεγκλωβισμούς.

Στην Κινέττα μεταβαίνει και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, μαζί με τον Δρα Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά - Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο «Γηρυόνης».

Σκοπός της αυτοψίας είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή.

kineta7

kineta4

kinetta

kinetta1

kinetta4

Σημειώνεται ότι στην Κινέτα οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Κυριακόπουλος τόνισε πως όλη τη νύχτα έδινε μάχη η Πυροσβεστική για να απεγκλωβίσει ανθρώπους στην Κινέττα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

«Η Υπηρεσίας μας ειδοποιήθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Κινέττας και των Αγ. Θεοδώρων. Επιχείρησαν 55 οχήματα, 110 άνδρες, έγιναν 20 διασώσεις και 160 αντλήσεις» ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία».

Δύο νεκροί στο Αντίρριο

Ήδη η κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο δυο αντρών στο Αντίρριο, ύστερα από ανατροπή μικρού σκάφους, από τους ισχυρούς ανέμους 7-8 μποφόρ. Ο ένας εντοπίστηκε εχθές στη θαλάσσια περιοχή Αντιρρίου, κοντά στο λιμάνι, ενώ ο δεύτερος ήταν αγνοούμενος έως σήμερα το πρωί. 

antirrio

antirrio1

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε οικίες, συνεχίζονται. 

Σχολεία: Σε κανονική λειτουργία από τις 10 π.μ., εκτός από τα Μέγαρα 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλο το Λεκανοπέδιο μέχρι τις 10 π.μ., όταν και επανεκίνησε κανονικά η λειτουργία τους, εκτός από τον Δήμο Μεγαρέων όπου παραμένουν κλειστά. 

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα της έντασης των φαινομένων.

Έκτακτες συσκέψεις για την κακοκαιρία 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται από τα ξημερώματα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου γίνονται έκτακτες συσκέψεις λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώνεται συνεχώς από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και άλλα αρμόδια στελέχη για τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από το απόγευμα τα δρομολόγια πλοίων από Ραφήνα

Mε πλοία κλειστού τύπου, διεξάγονται τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Από το λιμάνι της Ραφήνας το δρομολόγιο για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, ενώ στις 5:30 για Μαρμάρι.

Από τις 5 το απόγευμα θα εκτελούνται και τα δρομολόγια των πλοίων στη πορθμειακή γραμμή Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Δεμένα τα πλοία της γραμμής Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα

Σε ισχύ είναι, από χθες το μεσημέρι, το απαγορευτικό απόπλου στα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, λόγω της κακοκαιρίας που επέφερε η επέλαση του «Γηρυόνη».

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου, ενώ στην περιοχή, «πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ».

Νέα ενημέρωση αναμένεται από το Λιμεναρχείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση.

Υποχωρούν από το μεσημέρι τα φαινόμενα στην Αττική

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για το Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει ως εξής:

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόπτωσης, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Αργά το βράδυ ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 20 βαθμούς. 

Διαβάστε ακόμα:

- Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Αγνοείται 44χρονος στην Κινέτα

- Ν. Χαρδαλιάς: «Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση για την κακοκαιρία»

- Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

- Ο «Γηρυόνης» πλήττει τα Δωδεκάνησα - «Δεμένα» πλοία και καθηλωμένα αεροπλάνα

Φωτογραφίες: Intimenews.gr, Eurokinissi