Ειδικοί της UNESCO στην Ακρόπολη

Ειδικοί της UNESCO στην Ακρόπολη

Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών-  ICOMOS έστειλαν ειδικούς εκπροσώπους στην Αθήνα, ώστε να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην Ακρόπολη των Αθηνών. Οι επιστήμονες αναμένονται να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο σήμερα. Την  πρόσκληση είχε στείλει το υπουργείο Πολιτισμού στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου οι δύο οργανισμοί να κάνουν επιτόπου εξέταση και παρουσίαση του έργου, το οποίο έχει ήδη συντελεστεί στην Ακρόπολη, καθώς και του μελλοντικού σχεδιασμού των επεμβάσεων. Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και δαπάνη του ΥΠΠΟΑ, έρχεται να συμπληρώσει σειρά προηγούμενων ενεργειών για την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της UNESCO, όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη.

Η πρόσκληση έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ώστε να σταματήσουν, ανάμεσα σε άλλα, τα fake news τα εκπορευόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ακρόπολη… τσιμεντώθηκε. Κάτι που μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι δικοί του ισχυρίζονται, ενώ ακόμα και στην 7η Διεθνή Συνάντηση για τα έργα στον Ιερό Βράχο που έγινε πριν από μερικούς μήνες, ένας ομιλητής μονάχα είχε αυτή την άποψη.

Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, βρέθηκε σε παντελή αδυναμία να απαντήσει όταν ο Μανόλης Κορρές διέψευσε τα λεγόμενά του. Οι διαψεύσεις που έγιναν και από άλλους ομιλητές ως προς τα λεγόμενά του, δεν πτόησαν την αξιωματική αντιπολίτευση και ο ομιλητής βρέθηκε στην επιτροπή σοφών του Αλέξη Τσίπρα και στους αριστίνδην συνέδρους στο πρόσφατο συνέδριο. Το μέγιστο ζήτημα είναι πως κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο βλάπτουν διεθνώς τη χώρα μας τέτοιες τοποθετήσεις και πόσο σπιλώνεται η υποδειγματική δουλειά που γίνεται από το 1975 στα εργοτάξια της Ακρόπολης.

Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Centre - WHC), που ιδρύθηκε το 1992, είναι ο συντονιστής της UNESCO για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Παγκόσμια Κληρονομιά των εγγεγραμμένων μνημείων.