7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ειδικό βραβείο Πούλιτζερ στη 18χρονη που κατέγραψε τη δολοφονία Φλόιντ

Ειδικό βραβείο Πούλιτζερ στη 18χρονη που κατέγραψε τη δολοφονία Φλόιντ
APImages

Ειδικό βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε στην Νταρνέλα Φρέιζιερ, τη 18χρονη που κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό της τη σύλληψη και δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη. Η επιτροπή των βραβείων υπογράμμισε τον «κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Εντωμεταξύ, η εφημερίδα Minneapolis Star Tribune κέρδισε το βραβείο για τη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων, σχετικά με τον τρόπο που κάλυψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το περιοδικό Atlantic μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ.

Τα βραβεία Πούλιτζερ είναι τα πλέον επιφανή της αμερικανικής δημοσιογραφίας και απονέμονται από το 1917, όταν ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ τα καθιέρωσε στη διαθήκη του.

Πανδημία και διαδηλώσεις

Πολλοί από τους βραβευθέντες διακρίθηκαν για την κάλυψη της πανδημίας, καθώς και των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Φλόιντ, τον Μάιο του 2020.

Η επιτροπή των Πούλιτζερ ανέφερε τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς Άντριου Τσανγκ, Λόρενς Χάρλεϊ, Άντρεα Τζανούτα, Τζέιμι Ντόουντελ και Τζάκι Μποτς για την «πρωτοποριακή ανάλυση δεδομένων» που κατέδειξε πώς (https://www.reuters.com/investigates/section/usa-police-immunity) αδιόρατο έννομο δόγμα «αναγνωρισμένης ασυλίας» προστάτευε την αστυνομία, που έκανε υπέρμετρη χρήση βίας, από τις διώξεις.

Μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ με τον Εντ Γιονγκ του The Atlantic, τον οποίο εξήρε η επιτροπή για «μια σειρά ευκρινών, αξιόπιστων ρεπορτάζ για την πανδημία Covid-19».

Καταγραφή με το κινητό

Η επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ότι απονέμει ειδικό βραβείο Πούλιτζερ στην Νταρνέλα Φρέιζιερ, τη 18χρονη που κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό της τη σύλληψη και δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη, υπογραμμίζοντας τον «κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Η επιτροπή των Πούλιτζερ τίμησε τη νεαρή γυναίκα που είχε βγει έξω εκείνη την ημέρα για ψώνια και βρέθηκε, τυχαία, μπροστά στο σκηνικό, επειδή «κατέγραψε με θάρρος τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο το οποίο πυροδότησε το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ανακοίνωση των βραβείων είχε αναβληθεί τον περασμένο Απρίλιο, λόγω της πανδημίας.

Πηγή: Reuters