«Ειδικά μέτρα» κατά των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα - Στο «κόκκινο» οι σινοαμερικανικές σχέσεις

«Ειδικά μέτρα» κατά των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα - Στο «κόκκινο» οι σινοαμερικανικές σχέσεις

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι διακόπτει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών διοικητών, σε αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε επίσης ότι σταματά τις συνομιλίες για το κλίμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη συνεργασία για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών, μεταξύ οκτώ ειδικών μέτρων.

Kυρώσεις κατά της Πελόζι

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι και στα στενά μέλη της οικογένειάς της ως απάντηση στις «κακές» και «προκλητικές» ενέργειές της, ανακοίνωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Κίνας και τη σθεναρή αντίθεση της Κίνας, η Πελόζι επέμεινε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, να παρέμβει σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να υπονομεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, να καταπατήσει την πολιτική της μίας Κίνας και να απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα του Στενού της Ταϊβάν», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου σε ανακοίνωσή του.

Εντωμεταξύ, κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων που συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι.