Eίδαν πάτο οι τιμές του πετρελαίου;

Eίδαν πάτο οι τιμές του πετρελαίου;

Μετά το χτεσινό sell off οι τιμές του πετρελαίου σήμερα πήραν μια ανάσα.

Το ερώτημα των traders είναι αν η ανάσα αυτή θα αποδειχθεί εφήμερη και οι τιμές θα επιστρέψουν στο καθοδικό σπιράλ.

Οι ελπίδες για μια ανάκαμψη των τιμών βραχυπρόθεσμα στηρίζονταν μέχρι πρότινος  στο ενδεχόμενο ενός ταχύτερου του αναμενόμενου περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η αναστολή της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ασία και στην Ιταλία, αλλά και εν μέρη και σε άλλες χώρες λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ο περιορισμός των μεταφορών διεθνώς, εναερίων και μη, είχαν ήδη από αρχές Φλεβάρη οδηγήσει στις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020 θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά από το 2009, με τους περισσότερους αναλυτές να μιλάνε για κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1%-2% χαμηλότερη φέτος.

Όμως, σήμερα εγκαινιάζουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου με ισχυρή πλέον την πιθανότητα η επιδημία του κορονοϊού να μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία.

Επιπλέον οι λοιμωξιολόγοι ακόμα δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το αν ο Covid-2019 είναι εποχιακός ιός, κάτι  που σημαίνει ότι αν συνεχιστούν οι περιπέτειες μας, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του αργού πετρελαίου αν μη τι άλλο δεν θα είναι θετικές.

Στο παιχνίδι την πιο ρηξικέλευθη ίσως στιγμή μπήκε και ο παράγοντας της Σαουδικής Αραβίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο επιθετικά θα αυξήσει την παραγωγή της μιας και έχοντας την περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της άμεσα έως και πάνω από  1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους επόμενους μήνες. 

Αν δε βάλει στην μάχη και τις αποθήκες....το διάγραμμα του πετρελαίου θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει πλέον προς τα χαμηλά του 2016 και ίδωμεν...

Βλέπετε είναι και η Ρωσία. 

Μετά την τιμωρία από τους Σαουδάραβες που θέτει σε ομηρία τα σχέδια της για επενδύσεις σε υποδομές, θα επιστρέψει μετανιωμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή θα τηρήσει τον αρχικό σχεδιασμό για αύξηση παραγωγής;  

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό η κίνηση του Ριάντ να σκληρύνει εκ νέου τη στάση της Ρωσίας αν και για να πούμε τη γνώμη μας,  οι δυνατότητες της για αύξηση παραγωγής είναι πιο περιορισμένες.

Ο αντίλογος στην παραπάνω προσέγγιση είναι ότι αν επιμείνουν οι πολύ χαμηλές τιμές, τότε και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου θα αναγκαστούν να μειώσουν  την παραγωγή τους γιατί πλέον δεν θα καλύπτουν το κόστος, ενώ τα σχέδια επέκτασής τους θα εγκαταληφθούν.

Έτσι ένα μέρος της παραγωγής θα αποσυρθεί, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα στηρίξει τις τιμές. 

Η άποψη αυτή είναι σωστή αλλά όπως ήδη αναφέραμε, θα έχει αντίκρισμα μεσοπρόθεσμα. 

Τα στοιχήματα λοιπόν για μια ταχεία ανάκαμψη τιμών και σταθεροποίηση σε υψηλότερα επίπεδα  φαίνονται πρώιμα.

Τι σημαίνει αυτό για τις μεγάλες πετρελαϊκές;

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις περιπέτειες του 2014 πολλές εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, BP ExxonMobil κ.α, μείωσαν  επιθετικά τα κόστη τους, πούλησαν περιουσιακά στοιχεία, εξορθολόγισαν τις δραστηριότητές τους και κατάφεραν να βρουν μια ισορροπία κερδοφορίας εν μέσω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Όμως, άλλο η προσαρμογή αυτή να γίνεται για τιμές άνω των 50 και 60 δολαρίων το και άλλο για κάτω των 40 δολαρίων.

Επιπλέον οι μέτοχοι απαιτούν τα υψηλά τους μερίσματα, ενώ ταυτόχρονα όλες πρέπει να επενδύσουν τεράστια ποσά για τη μετάβαση τους στην επόμενη μέρα των χαμηλών ενεργειακών αποτυπωμάτων.

Βάλτε και τον παράγοντα της υψηλής μόχλευσης στο κάδρο, για να κατανοήσετε πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για όλον το κλάδο.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.