Εγκληματικότητα: Οι επιχειρήσεις - σκούπα δεν λύνουν το πρόβλημα

Εγκληματικότητα: Οι επιχειρήσεις - σκούπα δεν λύνουν το πρόβλημα

Αν το πρωί έχει γίνει στη μικρή πλατεία της γειτονιάς επιχείρηση - «σκούπα» με 220 αστυνομικούς, ο κάτοικος, που πάντα ελπίζει πως θα καλυτερεύσει η κατάσταση στην παρατημένη περιοχή του, γνωρίζει πως όλα θα κριθούν μετά τη λήξη του «αγώνα». Όταν θα φύγουν τα λεωφορεία, οι κλούβες των ΜΑΤ και τα περιπολικά, τι θα γίνει με τους περιθωριακούς που έχουν κάνει τον πεζόδρομο και κάποια άλλα, κοντινά κτίρια, στέκια τους; Θα επιστρέψουν;

Δύο και 14 πρώτα λεπτά μετά το μεσημέρι άρχισε η αποχώρηση των ΜΑΤ, της ΕΛΑΣ, της ΔΙΑΣ, της Τροχαίας και των λοιπών συμμετεχόντων στην επιχείρηση. Δεν πέρασαν ούτε δέκα λεπτά για να ξαναρχίσει η πιάτσα ναρκωτικών στον από κάτω δρόμο, τη Νικηφόρου. Σε μερικές ώρες είχαν εμφανιστεί και πάλι, κατά σειρά, οι παράνομα σταθμευμένοι στους δύο πεζοδρόμους (Κουμουνδούρου και Βηλαρά), οι παραβατικοί που κοιμούνται στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου όταν πάρουν τη δόση τους και, μόλις βράδιασε, οι χρήστες ναρκωτικών. Όλα αυτά, παρότι επί της πλατείας υπήρχε ένα βαν, το οποίο συνήθως βρίσκεται εκεί, αλλά η παραμονή του στέφεται από μηδενικό αποτέλεσμα.

Δεν αρκεί κύριε Τάκη μας, να οργανώνονται επιχειρήσεις - σκούπα και να χαίρεται το υπουργείο που τσάκωσε κάποιους δεκάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεν είναι και δύσκολο να τους βρουν, κάθε φορά που γίνονται έλεγχοι, οι περίοικοι το γνωρίζουν. Μπαμ κάνουν οι ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής, αυτοί ελέγχονται. Τα εύκολα θύματα. Οι διακινητές ναρκωτικών, που όλη η γειτονιά ξέρει μπροστά από ποια μαγαζιά στέκονται και περιμένουν τα θύματα, δεν ελέγχονται, διότι πέφτει «σύρμα» και δεν εμφανίζονται.

Μια επιχείρηση καταστολής, όπως αυτή που έγινε χθες το πρωί στην Αγίου Κωνσταντίνου, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν και εφόσον δεν γίνει συζήτηση με τους ανθρώπους της γειτονιάς. Με τους καταστηματάρχες, τους ξενοδόχους, τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες μικρών καφέ. Το συμπέρασμα όλων χθες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης: αν όλους αυτούς που έφεραν εδώ για έξι ώρες τους διέθεταν ανά πέντε κάθε μέρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

Μια τρύπα στο νερό έγινε, λοιπόν, ως προς την πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας που μαστίζει την περιοχή και εξαπλώνεται από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την Καρόλου. Δρόμοι σπαρμένοι με κορμιά αναίσθητων χρηστών, με ανθρώπους του περιθωρίου που μέσα στην αρρώστια τους ασεβούν ακόμα και στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Διαβήματα; Άπειρα! Καλυτέρευση κατάστασης; Καμία!

Τι έρχεται επομένως να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τα ΜΑΤ; Να κλείσει τα στόματα που λένε ότι τίποτα δεν κάνει; Είναι κι αυτή μια στάσις, νιώθεται, που θα έλεγε και ο Καβάφης. Αλλά αποτέλεσμα δεν φέρνει.

Από τα στόματα κατοίκων της περιοχής, μερικά μονάχα καθημερινά περιστατικά, που θα έσπαγαν ταμεία αν ήταν σε επιθεώρηση:

-Κύριε αστυφύλακα (σε κάποιον από το εσχάτως παρκαρισμένο στην πλατεία βανάκι της αστυνομίας) στα 15 μέτρα, στη Νικηφόρου, κάποιος χρήστης καίει χαρτιά.

-Και γιατί δεν φωνάζετε την πυροσβεστική;

Άλλη περίπτωση: Κυριακή, με παζάρι παρεμπορίου, καταστηματάρχης σε αστυφύλακα από το ίδιο βαν:

-Στη Βηλαρά (στα 5-7 μέτρα από το βαν), υπάρχουν τουλάχιστον 20 άτομα που κάνουν παρεμπόριο. Μπορείτε να τους διώξετε;

-Και γιατί δεν φωνάζετε τη Δημοτική Αστυνομία;

-Τη φωνάξαμε, αλλά είναι στη Ζήνωνος (παράλληλος δρόμος) και ελέγχει άλλους μικροπωλητές. Μπορείτε να έρθετε;

Δυο τρεις βγαίνουν ύστερα από πιέσεις, αλλά το ξεκαθαρίζουν: εμείς εδώ είμαστε για να ελέγχουμε την εγκληματικότητα, π.χ. διακίνηση ναρκωτικών.

-Τρίτο περιστατικό από τα δεκάδες: Στα πέντε μέτρα είναι περί τα 20 άτομα και με αναμμένα καμινέτα ετοιμάζουν τη δόση τους. Μπορείτε να τους διώξετε;

-Θα τους διώξουμε, όμως είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Αφού δεν γίνεται να υπάρξουν μέτρα εναντίον τους, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

-Μπορείτε να μετακινήσετε το βαν και να έχετε οπτική επαφή μαζί τους ή να κάνετε περιπολίες και να τους διώχνετε διαρκώς. Να δουν ότι αυτό το σημείο φυλάσσεται.

-Α, έχουμε πολλά καθήκοντα. Να χτυπήσουμε το παρεμπόριο, να συλλάβουμε κανέναν πορτοφολά και τέτοια.

Δεν συζητάμε τα περί της Τροχαίας που δηλώνει μονίμως αναρμόδια ακόμα και όταν της λες πως αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα στους πεζόδρομους ή στις εισόδους των πεζοδρόμων και αυτό αποκλείει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Έχει τύχει ασθενοφόρο να παραλάβει ανθρώπους με φορεία, επειδή λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων δεν μπορεί να φτάσει στην είσοδο των πολυκατοικιών. Αλλά η Τροχαία, πουθενά και ποτέ!

Ουδεμία αμφιβολία πως αυτές τις εντολές έχουν, δεν κάνουν κάτι με δική τους πρωτοβουλία ή νοοτροπία. Αυτές πρακτικές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν με επιχειρήσεις - σκούπα. Πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να βάλει ξανά κάτω την Αθήνα, τα άκρως προβληματικά σημεία, να μιλήσει με τους κατοίκους και να μην θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και να επιμείνει. Μια επιχείρηση σκούπα ίσον καμία. Και κάθε μέρα να την κάνεις. Το βράδυ ο πολίτης πάλι θα σκέφτεται να βγει από το σπίτι του. Στο κέντρο της Αθήνας.