7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Έφτασε στην Ισπανία η πρώτη πτήση με Αφγανούς πρόσφυγες από το Πακιστάν

Έφτασε στην Ισπανία η πρώτη πτήση με Αφγανούς πρόσφυγες από το Πακιστάν
APimages

Μια πρώτη πτήση από το Πακιστάν που μεταφέρει στην Ισπανία Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν με τις ισπανικές αρχές πριν από την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ αναμένεται σήμερα το βράδυ, επιβεβαίωσε η προεδρία της ισπανικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Ένταξης επρόκειτο να υποδεχθούν το βράδυ στην αεροπορική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόζ, κοντά στη Μαδρίτη "την πρώτη πτήση με Αφγανούς πρόσφυγες προερχόμενους από το Ισλαμαμπάντ", διευκρίνισε σε ανακοίνωση το Μέγαρο Μανόλια, η έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα El País και η εθνική ραδιοφωνία, αυτή η επιχείρηση αφορά σχεδόν 250 Αφγανούς πολίτες συνολικά.

Οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν περάσει τα σύνορα με το Πακιστάν ενόψει αυτής της επιχείρησης απεγκλωβισμού, αναμένεται να φθάσουν στη Μαδρίτη με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη A400. Η πρώτη πτήση αναμένεται σήμερα το βράδυ, δεν είναι γνωστό πότε έχει προγραμματιστεί η άφιξη της δεύτερης πτήσης.

Η επιχείρηση αυτή προετοιμάστηκε εδώ και πολύ καιρό από την ισπανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πακιστάν και το Κατάρ για να συζητήσει το θέμα αυτό.

Όπως πολλές άλλες δυτικές χώρες, η Ισπανία οργάνωσε μια αερογέφυρα για να φύγουν εκατοντάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου. Η αερογέφυρα αυτή τελείωσε με την αναχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών που ήλεγχαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά η Ισπανία απεγκλώβισε από την Καμπούλ 2.206 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αφγανούς, από τους οποίους 1.671 εργάστηκαν για την Ισπανία και τις οικογένειές τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η Ισπανία δεν επρόκειτο "να πάψει να ενδιαφέρεται για τους Αφγανούς αυτούς που έμειναν" στη χώρα τους παρότι ήθελαν να φύγουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ