Έφτασε η κακοκαιρία «Λέανδρος» με χιόνια στη Β. Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα

Έφτασε η κακοκαιρία «Λέανδρος» με χιόνια στη Β. Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κοκοκαιρίας «Λέανδρος», έφτασαν στη χώρα και αναμένεται να κρατήσουν έως και την επόμενη Τετάρτη. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να πέσουν ακόμα περισσότερο το Σαββατοκύριακο και θα κυμανθούν με επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή, με τη βόρεια χώρα να μπαίνει σε ολικό παγετό και τον υδράργυρο να κινείται υπό το μηδέν όλο το 24ωρο.

Οι ψυχρές αέριες μάζες φτάνουν σε πολλές περιοχές της χώρας και εκτός από την έντονη πτώση της θερμοκρασίας θα δούμε και χιονοπτώσεις.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές, στα θαλάσσια-παραθαλάσσια και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, πρόσκαιρα ισχυρές. Στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις.

Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα ενταθούν, καθώς οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτίων διευθύνσεων. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι τρεις φάσεις της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Λαγουβάρδο, ο «Λέανδρος» θα φέρει δύο κύματα χιονοπτώσεων. «Η πρώτη φάση χιονοπτώσεων θα είναι από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή και η δεύτερη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έως και πολύ πιο έντονα το Σαββατοκύριακο» ανέφερε, σημειώνοντας πως στο δεύτερο κύμα περιλαμβάνεται και η Αττική. Τόνισε μάλιστα πως αναμένονται και διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα.