7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια σε Λάρισα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα - Αύριο οι εμβολιασμοί

Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια σε Λάρισα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα - Αύριο οι εμβολιασμοί
Eurokinissi

Παρτίδα των 250 δόσεων εμβολίων της Pfizer έφτασε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και παραδόθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. 

Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, την Τρίτη θα εμβολιαστούν 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό και τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ενώ μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εμβολιαστούν ακόμη 210 άτομα κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με περιστατικά covid-19 και γιατροί από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας σταδιακά από 40-50 άτομα ημερησίως.

Στη Λάρισα τα πρώτα 51 φιαλίδια

Τα 51 πρώτα φιαλίδια από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού παρέλαβε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Τα φιαλίδια επαρκούν για 250 δόσεις, με τις οποίες θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από αύριο οι υγειονομικοί του νοσοκομείου.

Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσκληση έχει γίνει στον δήμαρχο της πόλης και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να κάνουν το εμβόλιο αύριο για λόγους συμβολισμού.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Θεσσαλίας ο Γιώργος Συρογιαννόπουλος, λοιμωξιολόγος του ΠΓΝΛ, το ενδιαφέρον του προσωπικού του νοσοκομείου είναι πολύ μεγαλύτερο, και θα εμβολιαστεί όταν θα φτάσουν και οι επόμενες παρτίδες.

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί ως τις 3 Ιανουαρίου, μόνο στο ΠΓΝΛ, και έπειτα, με την έλευση των νέων δόσεων, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και του λοιπού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας του νομού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συρογιαννόπουλος χαρακτήρισε υπερβολές τις επιφυλάξεις όσων θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, ότι αλλάζει το DNA, και άλλες παρόμοιες, και ξεκαθάρισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά του ιού.

Εκτίμησε, δε, ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, κάτι που, ανάλογα με τη ροή των εμβολίων τα οποία θα παραλαμβάνει η χώρα, τοποθετείται κοντά στο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, τα μέτρα προστασίας όπως τα έχουμε βιώσει -μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις- πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι όποιος εμβολιάζεται απαντά πρώτα σε ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με ιατρικές πληροφορίες -πιθανές αλλεργίες, νοσήματα κλπ- και ότι στο τέλος υπογράφει ο θεράπων ιατρός που παίρνει το ιστορικό στο εμβολιαστικό κέντρο.

Το εμβόλιο της Pfizer γίνεται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 21 ημερών, ενώ της Moderna με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Για τα υπόλοιπα εμβόλια δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση.

Ο κ. Συρογιαννόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν πιθανοί μεταδότες του ιού, και ότι ακόμη και αν κάποιος είναι θετικός ασυμπτωματικός στον κορονοϊό και εμβολιαστεί, δεν κινδυνεύει.

Οι πρώτες 250 παρτίδες του εμβολίου στην Αχαΐα

Παράλληλα, στο νοσοκομείου του Ρίου έφθασαν λίγα λεπτά μετά τις 10.20 το πρωί οι πρώτες 250 παρτίδες του εμβολίου κατά του κορονοϊού για την περιοχή της Αχαΐας, οι οποίες θα μοιραστούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, στον ιατρικό σύλλογο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο ενημέρωσης thebest.gr τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να είναι όλα στην εντέλεια προκειμένου να κυλήσουν οι εμβολιασμοί όπως έχει ορίσει ο σχεδιασμός.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν  αύριο το πρωί. Ο πρώτος που θα εμβολιαστεί είναι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβελης και θα ακολουθήσουν  οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρώτος υγειονομικός που θα εμβολιαστεί είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος Μάρκος Μαραγκός και ακολούθως θα εμβολιαστούν περίπου 80 άτομα γιατροί και νοσηλευτές. Μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα γίνουν και τα 250 εμβόλια της πρώτης φάσης.

Στις 4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί  να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και από τις  5 Ιανουαρίου θα διανεμηθεί το εμβόλιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας.

40 δόσεις και στα Ιωάννινα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έφτασαν στη 1:00 μ.μ. τα πρώτα εμβόλια, 40 δόσεις.

Ο εμβολιασμός, θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη, στο υγειονομικό προσωπικό του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, του διοικητή του ΠΓΝΙ, Νίκου Κατσακιώρη, το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου μέχρι στιγμής , έχει ανταποκριθεί «σε ποσοστό 65%». Με την 1η δόση αναμένεται να έχει εμβολιασθεί όλο το προσωπικό μέχρι 20 Ιανουαρίου, ενώ η 2η θα χορηγηθεί 21 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Εξάλλου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε προάστιο των Ιωαννίνων, ο οποίος φυλάσσεται όλο το 24ωρο, τοποθετήθηκαν δύο θάλαμοι βαθειάς κατάψυξης, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολίων, προκειμένου να γίνει η τροφοδότηση στην Β.Δ Ελλάδα.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα λειτουργήσουν συνολικά 176 εμβολιαστικά κέντρα, 20 εκ των οποίων στον νομό Ιωαννίνων.