7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Λ. Αυγενάκης για καταγγελίες: Εφόσον υπάρξουν στοιχεία για την ενόργανη, θα κινηθούμε άμεσα

Εφόσον υπάρξουν στοιχεία για την ενόργανη, θα κινηθούμε άμεσα

Η επίσημη καταγγελία για το χώρο της ενόργανης, που έχει φτάσει επισήμως στο υπουργείο δεν δίνει στοιχεία, διευκρίνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας το ΘΕΜΑ 104.6. Υπήρξε όμως, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, άμεση επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο των αθλητών- αθλητριών που καταγγέλλουν τα περιστατικά και έχει καταστεί σαφές ότι το υπουργείο θα κινηθεί άμεσα εφόσον υπάρξουν στοιχεία και συγκεκριμένα περιστατικά.

Ο κ. Αυγενάκης είπε επίσης ότι ήρθε σε επικοινωνία ο ίδιος με κορυφαίους αθλητές  της γυμναστικής, για να μεταφέρουν και εκείνοι τυχόν περιστατικά  που όντως έχουν πέσει στην αντίληψη τους.

Yπενθυμίζεται ότι 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής καταγγέλλουν σε επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σωματική και ψυχολογική βία. Οι καταγγελίες, που αφορούν βασανισμούς, εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ξεκινούν από το 1985.

Φαίνεται, τόνισε ο κ. Αυγενάκης πως «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», λέγοντας πως παλαιότερα οι προπονητές είχαν περισσότερους από έναν ρόλο στη ζωή του αθλητή, εφόσον δεν υπήρχαν εξειδικεύσεις, υπήρχαν όντως ακραίες συμπεριφορές, αλλά ακόμα τέτοιες συμπεριφορές, υπήρξαν και από γονείς που δεν δεχόντουσαν το δικό τους το παιδί να αστοχήσει, να έχει μία άτυχη στιγμή, κατέληξε ο κ. Αυγενάκης. Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως υπήρχαν λάθη και υπερβολές που ξεπερνούσαν τα συνήθη όρια, όταν όμως συζητάμε για σεξουαλική κακοποίηση, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και όταν δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία  δυσκολεύεται η διαχείριση τόσο από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και από τις αρχές.

Για το μείζον θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και τις ανατριχιαστικές καταγγελίες, ο υφυπουργός τόνισε ότι αυτά τα πράγματα χρειάζονται μέτρο και πολύ υπευθυνότητα και συνέστησε να μην πηγαίνουμε στα άκρα, σημειώνοντας πως έχοντας ο ίδιος γίνει κοινωνός τέτοιων περιστατικών, με πολύ προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος του αθλητισμού είναι πολύ ιδιαίτερος χώρος με πάρα πολλά οφέλη και θετικά στοιχεία για τη νέα γενιά, με αξίες και αρχές που φτιάχνουν καλύτερους  χαρακτήρες και καλύτερη κοινωνία, ωστόσο, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, που έχουν αμαυρώσει τη ζωή ακόμα και των αθλητών.