7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Χόνγκ Κόνγκ: Έφοδος 500 αστυνομικών στην εφημερίδα του φιλοδημοκρατικού μπλοκ Apple Daily

Έφοδος 500 αστυνομικών στην εφημερίδα του φιλοδημοκρατικού μπλοκ Apple Daily
AP Photo/Kin Cheung

Εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ έκαναν έφοδο σήμερα στην εφημερίδα Apple Daily, που υποστηρίζει το κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας στην πόλη, όπου συνέλαβαν πέντε στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Ράιαν Λο, βάση του «νόμου για την εθνική ασφάλεια».

Τα πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας συνελήφθησαν για «αθέμιτη σύμπραξη με ξένη χώρα ή ακραία στοιχεία που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τα πέντε πρόσωπα που συνελήφθησαν καταλάμβαναν διευθυντικές θέσεις στη Next Digital, μητρική εταιρεία της Apple Daily του επιχειρηματία Τζίμι Λάι.

Η εφημερίδα, που αναμετέδιδε απευθείας μέσω Facebook πλάνα στη διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας, διευκρίνισε ότι ο κ. Λο είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Στα πλάνα εικονίζονται αστυνομικοί καθώς στήνουν περίμετρο ασφαλείας και μπαίνουν στο κτίριο της εφημερίδας.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε θεαματικά στην άλλοτε βρετανική αποικία εξαιτίας της καταστολής του κινήματος υπεράσπισης της δημοκρατίας και εναντίωσης στις παρεμβάσεις του Πεκίνου. Το κίνημα αυτό κινητοποίησε μαζικά τους πολίτες το 2019.

Πλέον το βασικό όργανο της εκστρατείας καταστολής είναι ο δρακόντειος νόμος περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, παράλληλα με τη διεξαγωγή εκστρατείας με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ θα το κυβερνούν πατριώτες». Ο νόμος αυτός, που προβλέπει ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης, έχει σκοπό να πατάσσονται ενέργειες με σκοπό την απόσχιση, την υποκίνηση ταραχών ή τρομοκρατικών ενεργειών, την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Στην πράξη, οι πολύ αόριστες διατυπώσεις του επιτρέπει να καταστέλλεται κάθε διαφωνία.

Ο Τζίμι Λάι, ιδιοκτήτης της εφημερίδας αυτής, που κυκλοφόρησε το 1995, κατηγορήθηκε για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις μετά την πρώτη έφοδο, τον Αύγουστο του 2020. Ο 73χρονος επιχειρηματίας είναι σήμερα φυλακισμένος μετά τις καταδίκες του επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν συχνά τον Λάι ότι είναι «προδότης» και ο υποκινητής του κινήματος αμφισβήτησης. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούν πως έχει διαπράξει εγκλήματα σε βάρος της εθνικής ασφάλειας. Για πολλούς από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ που συμμετέχουν στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας ο Λάι είναι ήρωας, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο μόνος ιδιοκτήτης εφημερίδας που τολμά να σηκώνει κεφάλι στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας.

Η αστυνομία επικαλέστηκε τον νέο δρακόντειο νόμο τον Μάιο όταν πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και την συμμετοχή του στο κεφάλαιο της Next Digital. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια για να παγώσει η συμμετοχή πλειοψηφικού μετόχου σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.