7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Εφικτός ο στόχος για έσοδα από τον Τουρισμό – Αισιοδοξία με το βλέμμα στις μεταλλάξεις

Εφικτός ο στόχος για έσοδα από τον Τουρισμό – Αισιοδοξία με το βλέμμα στις μεταλλάξεις

Εφικτός δείχνει να παραμένει ο στόχος για τα έσοδα από τον Τουρισμό σε σχέση με το 2019 παρά τις εντυπώσεις που προκαλεί, σε πρώτη φάση, η υπόθεση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στη Μύκονο. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού πως η κατάσταση δεν είναι όπως εμφανίζεται καθώς και ότι οι ακυρώσεις δε δείχνουν να βρίσκονται σε σημεία που να προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, εν τούτοις η αγωνία όλων όσοι εμπλέκονται με τον Τουρισμό χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη.

Τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του Τουρισμού παραμένουν αισιόδοξα. Βέβαια, η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ορισμένα νησιά εξ αιτίας της παραβίασης των μέτρων που είχαν εξ αρχής τεθεί σε εφαρμογή προκαλούν προβληματισμό. Και αυτό διότι αν συνεχιστεί η παραβίασή τους και απαιτηθούν παρεμβάσεις τύπου Μυκόνου.

Χθες η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου έχουν έρθει φέτος 2,3 εκατ.τουρίστες, ενώ πέρυσι 660.000 επισκέπτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ και οι πτήσεις από τη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 53%.

Την ίδια στιγμή θετικά, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, είναι τα στοιχεία από την αγορά της Γερμανίας. Ειδικότερα πέρυσι η χώρα μας προσέλκυσε περίπου 126.000 Γερμανούς, ενώ σήμερα στη χώρα μας έχουν φτάσει ήδη 412.000 τουρίστες.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι υπάρχουν βρετανικές αεροπορικές εταιρείες που έχουν τριψήφια αύξηση στις κρατήσεις τους για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση 53% στις πτήσεις από τη Βρετανία σε σχέση με το 2020 και 6 % σε σχέση με το 2019.

Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων κρατήσεων στη Μύκονο τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα προτάξει τον τουρισμό και την οικονομία σε βάρος της υγείας των πολιτών επισημαίνοντας πως αν χρειαστεί θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και σε άλλα νησιά.«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι «η υγεία των πολιτών».

Η αισιοδοξία που εξέπεμψε η αρμόδια υφυπουργός βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με το ρεπορτάζ του Liberal για την πορεία της επιβατικής κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, που καταγράφεται στο 70% της κίνησης του 2019

Ωστόσο, στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς και φέτος θα κυριαρχήσει η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ άγνωστο παραμένει το κατά πόσον οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας θα δαπανήσουν αρκετά χρήματα εκτός ξενοδοχείου προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να σωθεί και πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από την πολιτεία είναι υλοποιήσιμοι, υπό την προϋπόθεση όμως πως δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ενώ μια πιθανή παράταση της τουριστικής σεζόν φέρνει τους στόχους που έχουν τεθεί ακόμη πιο κοντά.