Έφεση της Κομισιόν στην ακύρωση του προστίμου 13 δισ. ευρώ στην Apple

Έφεση της Κομισιόν στην ακύρωση του προστίμου 13 δισ. ευρώ στην Apple
Κατάστημα της Apple στο Μπέλφαστ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο ο τεχνολογικός κολοσσός Apple δεν οφείλει να καταβάλει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

«Η Κομισιόν αποφάσισε να ασκήσει έφεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απόφαση του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», ανέφερε σε δήλωση της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Τον περασμένο Ιούλιο το γενικό δικαστήριο της ΕΕ, στο οποίο είχε προσφύγει η Apple, αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία ως φόρους. Σύμφωνα με το δικαστήριο, «η Κομισιόν δεν κατάφερε να αποδείξει σε επαρκές νομικό επίπεδο ότι υπήρχε προνόμιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν τριετούς έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους έως 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ιρλανδία να ανακτήσει τους φόρους.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας σχετικά με κρατική ενίσχυση, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» που εξέδωσε η Ιρλανδία έναντι της Apple έχουν μειώσει ουσιαστικά και με τεχνητό τρόπο τον φόρο που κατέβαλε η Apple στην Ιρλανδία από το 1991.