Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις συχνότητες 5G

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις συχνότητες 5G

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις συχνότητες 5G που σηματοδοτεί τη μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη μέρα των τηλεπικοινωνιών προχώρησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Τις άδειες των συχνοτήτων πρόκειται να διεκδικήσουν Cosmote, Vodafone και wind, ενώ θεωρείται απίθανο να υπάρξει και τέταρτος παίκτης

Το ελληνικό δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει από τη διαδικασία αυτή περί τα 360 εκατ ευρώ. Το 25% του εν λόγω ποσό θα διοχετευθεί στο επενδυτικό ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ» το οποίο θα έχει ως αντικείμενο επενδύσεις σε εφαρμογές 5ης γενιάς, δηλαδή σε έργα που αφορούν την 4η  βιομηχανική  επανάσταση, internet of Things, δίκτυα κ.α. 

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αγοφρά τις ζώνες συχνοτήτων των 700 MHz, 2 GHz, 3400 - 3800 MHz και 26 GHz, ενώ η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 - 11:00 π.μ.

Μετά από αυτό η ΕΕΤΤ θα δώσει περιθώριο το πολύ δύο εβδομάδων για την υποβολή ενστάσεων. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, τότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των χρηστών για την δημοπρασία.

Η ΕΕΤΤ σκοπεύει να διαθέσει ένα μήνα για την εκπαίδευση των ανθρώπων των εταιρειών που θα «χτυπήσουν» τα μπλοκ συχνοτήτων για τις άδειες 5G. Καθώς η συγκεκριμένη δημοπρασία περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερις δημοπρασίες, κάθε μια για τις συχνότητες που δημοπρατούνται στις τέσσερις διαφορετικές ζώνες του φάσματος (700 MHz, 2100 MHz, 3400 MHz και 26 GHz), η ΕΕΤΤ έκρινε ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει τις άδειες 5G, εκτιμώμενου τιμήματος 360 εκατ. ευρώ, με ευκολίες αποπληρωμής.

Εξαρχής, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και ότι στόχος τους, είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις ο ζωτικός χώρος να αναπτύξουν τα κρίσιμα δίκτυά 5G. Έτσι το τίμημα μπορεί να καταβληθεί σε βάθος 10ετίας, αρκεί βεβαίως ο υπεθεματιστής να καταβάλει εφάπαξ το 30%. 

Το Τεύχος Προκήρυξης είναι διαθέσιμο από το διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ, http://www.eett.gr.