7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΕ: Θα συγκληθεί σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα

ΕΕ: Θα συγκληθεί σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα

Σύγκληση Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας (που διαδέχεται την Σλοβενία στην προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο), ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι «είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο».

Συγκεκριμένα, την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπό την γαλλική προεδρία αναμένεται να συγκαλέσουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές 'δυνάμεις εισόδου'. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:

πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων,

δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο», και,

τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ