ΕΕ: Συμφωνία για εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών που «συνομιλούν»

ΕΕ: Συμφωνία για εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών που «συνομιλούν»

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τα τεχνικά πρότυπα για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ εφαρμογών έξυπνων τηλεφώνων που παρακολουθούν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, ένα βήμα που θα βοηθήσει την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Στην ανακοίνωσή της, που έρχεται ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας της γερμανικής εφαρμογής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα είναι η ίδια υπεύθυνη για τη διαχείριση μιας κεντρικής πύλης που θα επιτρέπει στις εθνικές εφαρμογές να «συνομιλούν».

«Καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των διακοπών, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της πατρίδας τους όπου και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ» δηλώνει στην ανακοίνωση ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μπορούν να είναι χρήσιμες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδιαίτερα ως μέρος των εθνικών στρατηγικών άρσης των μέτρων περιορισμού», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν δημιουργήσει εφαρμογές που λειτουργούν μέσω Bluetooth με τεχνολογία της Apple και της Google, που καταγράφουν τις επαφές στη συσκευή, μια προσέγγιση που προτιμούν τα περισσότερα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η επίτευξη της διαλειτουργικότητας στην πράξη για τέτοιες «αποκεντρωμένες» εφαρμογές απέχει εβδομάδες μόνο, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις συζητήσεις, αναφέρει το Reuters, πράγμα που θα καταστήσει εφικτό τον εντοπισμό κινδύνων εξάπλωσης του ιού σε διασυνοριακό επίπεδο.