ΕΕ προς μετανάστες στην Τουρκία: «Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι ανοιχτά»

ΕΕ προς μετανάστες στην Τουρκία: «Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι ανοιχτά»

Σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία έστειλε ο Ζ. Μπορέλ καλώντας τους να μην κατευθύνονται προς την ελληνο-τουρκική μεθόριο. «Τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι ανοιχτά», τόνισε.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Ζάγκρεμπ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε απευθυνόμενος προς τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία πως «αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια».

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Κάλεσε ακόμη τους μετανάστες στην Τουρκία να αποφύγουν μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο. «Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Όπως σημείωσε περιγράφοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με τα Κράτη Μέλη μας που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορά τους: την Ελλάδα φυσικά, αλλά και την Κύπρο και τη Βουλγαρία.»

Πρόσθεσε δε ότι «βεβαίως έχουμε και άλλες διαφωνίες με την Τουρκία, για παράδειγμα εκείνες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου». Διευκρίνισε μάλιστα ότι σήμερα οι 27 επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, «την οποία θεωρούμε, και θέλουμε να επαναλάβουμε και τονίζουμε, απαράδεκτη».

«Δήλωσα ξεκάθαρα στην τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα πριν από δυο μέρες ότι απορρίπτουμε έντονα μια κατάσταση στην οποία οι μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ευρώπης πιστεύοντας, επειδή κάποιος τους είπε, ότι αυτά τα σύνορα θα είναι ανοιχτά», υπενθύμισε.

«Η ενθάρρυνση των προσφύγων και των μεταναστών να επιχειρήσουν παράνομες διαβάσεις στην ΕΕ δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την Τουρκία να πιέσει για περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Υπουργοί Εσωτερικών στην έκτακτη συνεδρίασή τους την Τετάρτη το επιβεβαίωσαν επίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λέμε στη δήλωσή μας, θα λάβει όλα τα μέτρα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, να σέβεται πλήρως την ακεραιότητα των συνόρων της», ξεκαθάρισε καταληκτικά ο κ. Μπορέλ στις δηλώσεις του για την κρίση που έχει προκύψει στην ελληνοτουρκική μεθόριο με μοχλό πίεσης το Μεταναστευτικό.