ΕΕ: «Παραθυράκι» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: «Παραθυράκι» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι 27 της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής φαίνεται πως είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στο θαλάσσιο εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, συμφωνώντας στο να επιτρέπεται μέσω αγωγού για να εξυπηρετούνται οι περίκλειστες χώρες, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Reuters, το εμπάργκο θα ισχύσει για τις παραδόσεις αποστολών, αλλά όχι για το πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την Ουγγαρία και τα άλλα κράτη - μέλη που είναι περίκλειστα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή.

«Η ιδέα είναι να χωρίσουμε το εμπάργκο πετρελαίου σε παραδόσεις αγωγών και δια θαλάσσης», είπε ένας αξιωματούχος. «Οι παραδόσεις μέσω αγωγού θα έχουν εξαίρεση για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι οι χώρες να βρουν κάτι για να το αντικαταστήσουν» πρόσθεσε.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προτού συμφωνήσουν μεταξύ τους οι ηγέτες τους στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου.

Η σθεναρή αντίσταση της Ουγγαρίας στις πετρελαϊκές κυρώσεις - και η απροθυμία κάποιων άλλων χωρών - ανέστειλε την εφαρμογή του έκτου πακέτου κυρώσεων από τα 27 μέλη της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή του αυτή την εβδομάδα προς τα άλλα κράτη - μέλη συνέστησε να μην επιχειρήσουν να συμφωνήσουν για το εμπάργκο πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής ελλείψει ομοφωνίας.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του, Gergely Gulyas, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η Ουγγαρία χρειαζόταν τριάμισι έως τέσσερα χρόνια για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αργό και πρέπει να κάνει τεράστιες επενδύσεις για να προσαρμόσει την οικονομία της.