ΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών την επομένη του εμπάργκο

ΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών την επομένη του εμπάργκο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να κάνουν παραχωρήσεις στην Ουγγαρία για να βρουν τη χρυσή τομή για την επιβολή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τον Βίκτορ Ορμπάν να τονίζει πως «(το εμπάργκο) θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα», ενώ η Εσθονή πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δίκαιο συμβιβασμό».

«Είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός… Αυτός ήταν ο καλύτερος που μπορούσαμε να πάρουμε», είπε η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για τον μετριασμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, τόνισε ότι ένα πλήρες εμπάργκο θα ήταν μια «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα ήταν αφόρητο για εμάς να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο... αυτό θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», είπε ο Ορμπάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Το εμπάργκο - που επιβλήθηκε νόμιμα τις επόμενες ημέρες - θα πλήξει τις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου και θα περιλαμβάνει τις περισσότερες εισαγωγές από τη Ρωσία όταν η Πολωνία και η Γερμανία σταματήσουν να το αγοράζουν μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που διπλωμάτες και αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες είπαν ότι ήταν πλέον κυβερνητική πολιτική.

Το υπόλοιπο 10% θα εξαιρεθεί προσωρινά από το εμπάργκο ώστε η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία να έχουν πρόσβαση μέσω του αγωγού Druzhba από τη Ρωσία.

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας Kρισγιάνις Κάρινς είπε ότι η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ ήταν ο πρωταρχικός στόχος.

«Τα σημαντικά νέα είναι ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ενωμένη στον σκοπό της· σκοπός είναι να σταματήσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Κάρινς.

Υπενθυμίζεται ότι τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, που θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή μέσα στη χρονιά, με εξαίρεση την Ουγγαρία, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο στόχος που συμφωνήθηκε είναι να μειωθεί η εισαγωγή πετρελαίου κατά το 90% ως το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 27 για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο