ΕΕ: Κίνα και Χονγκ Κονγκ να άρουν τους αποκλεισμούς για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

ΕΕ: Κίνα και Χονγκ Κονγκ να άρουν τους αποκλεισμούς για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή στα καθήκοντά για τους βουλευτές του Χόνγκ Κονγκ ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του Υπάτου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ.

"Οι τελευταίες εξελίξεις  αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στον πολιτικό πλουραλισμό και την ελευθερία της γνώμης στο Χονγκ Κονγκ. Μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 30 Ιουνίου, αυτή η τελευταία αυθαίρετη απόφαση του Πεκίνου υπονομεύει σημαντικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής «Μια χώρα, δύο συστήματα» και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αντίθετα στις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας.

Ζητούμε την άμεση αντιστροφή αυτών των αποφάσεων από τις αρχές στο Πεκίνο και την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και για την άμεση αποκατάσταση των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ζοζεπ Μπορέλ.

Χθές, οι 15 εναπομείναντες βουλευτές του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους αφού το Πεκίνο επέβαλε την απομάκρυνση τεσσάρων συναδέλφων τους. Η κυβέρνηση του Πεκίνου πέρασε ένα ψήφισμα που επιτρέπει στις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να απομακρύνουν πολιτικούς που θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Λίγο αργότερα, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το νομοθετικό σώμα της ημιαυτόνομης πόλης σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Για πρώτη φορά μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, το σώμα δεν έχει σχεδόν καμία αντιπολιτευόμενη φωνή. Η απομάκρυνση των τεσσάρων βουλευτών θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία απόπειρα της Κίνας να περιορίσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ - κάτι που το Πεκίνο αρνείται.