8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

ΕΕ: Καλεί σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ μετά τη γαλλο-αμερικανική κρίση

ΕΕ: Καλεί σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ μετά τη γαλλο-αμερικανική κρίση
AP Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» στη συνεργασία τους μετά τη γαλλο-αμερικανική κρίση, εκτίμησε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας», δήλωσε κάνοντας λόγο για «πολύ ταραγμένη εβδομάδα» μέχρι τώρα στους διαδρόμους του ΟΗΕ, του οποίου η Γενική Συνέλευση άρχισε την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι θα μιλούσε γι' αυτό με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «μετά τη συνομιλία» που είχαν τηλεφωνικώς λίγη ώρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί», τόνισε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι δύο εταίροι ήδη εργάζονταν πολύ μαζί «σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του θέματος του Αφγανιστάν, της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και της Ευρώπης».

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της κρίσης των υποβρυχίων, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνουν «δεσμεύσεις» για την αποκατάσταση μιας εμπιστοσύνης που δοκιμάστηκε σκληρά μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ