ΕΕ - ΗΠΑ: Ανησυχία για τις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Ρωσία

ΕΕ - ΗΠΑ: Ανησυχία για τις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Ρωσία

Την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς περί παρατυπιών και αναμένουμε επομένως ότι αυτές οι αναφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί δεν υπήρξε κάποια προεκλογική εκστρατεία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα «να στερηθούν οι ψηφοφόροι την πρόσβαση στην ισόρροπη πληροφόρηση».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, αναφέρθηκε «σε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να παραποιήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψηφοφοριών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών περί εξαναγκασμού των ψηφοφόρων, των πιέσεων σε όσους διαφωνούσαν με τις τροποποιήσεις και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεξάρτητους παρατηρητές».

«Σε όλον τον κόσμο, εκ πεποιθήσεως, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που ευνοούν τους προέδρους ή παρατείνουν τη θητεία τους, κυρίως όταν δεν υφίστανται οι αναγκαίες συνθήκες για μια δημοκρατική, ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία», πρόσθεσε.