ΕΕ: Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν βοηθά

ΕΕ: Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν βοηθά

Προβληματική για όλες τις πλευρές χαρακτήρισε την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Νικολά Σαπουί, πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι αποτρέπει την ευρεία διεθνή συνεργασία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κίνα έκρινε ότι το Πεκίνο χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και να προωθήσει περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η καταστροφή των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, η αποσύνδεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η άνοδος του προστατευτισμού.

Εχθές, ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να κατηγορεί το Πεκίνο για την πανδημία του νέου κορονοϊού, εν μέσω της κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τονίζοντας πως «είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

«Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην ασθένεια και να ανοικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο Τσούι Τιανκάι σε άρθρο του στην Washington Post, προειδοποιώντας πως η οποιαδήποτε αποσύνδεση των δύο οικονομιών θα είναι επιβλαβής και για την αντιμετώπιση του ιού.

Εχθές, το Πεκίνο αρνήθηκε την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κίνας στον ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρεσβευτής Τσεν Σου επισήμανε, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές».