Να καταγγείλουμε και να καταπολεμήσουμε την κατάχρηση εξουσίας
ΕΕ για Τζ. Φλόιντ

Να καταγγείλουμε και να καταπολεμήσουμε την κατάχρηση εξουσίας

Την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης καταγγέλλει η Ευρωπαική Ένωση, δηλώνοντας συγκλονισμένη από τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια προσαγωγής του, στη Μινεάπολη.

«Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας. Πρέπει να την καταγγείλουμε, να την καταπολεμήσουμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες και οπουδήποτε αλλού», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε επίσης: «Εδώ, στην Ευρώπη, είμαστε σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, όπως και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω πως όλες οι κοινωνίες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στην υπερβολική χρήση βίας».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε παντού, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που στηρίζονται στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και τον σεβασμό των ελευθεριών, ότι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της τάξης δεν χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους όπως στην περίπτωση του πολύ πολύ ατυχούς θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ», επέμεινε.

«Όλες οι ζωές μετράνε. Και οι ζωές των μαύρων μετράνε επίσης», είπε.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ έκανε έκκληση για «την αποκλιμάκωση των εντάσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές πολιτικές αναταραχές στη διάρκεια της θητείας του καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαμαρτύρονται για τις αστυνομικές ωμότητες, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη και απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να σταματήσει τη βία.

Διαβάστε ακόμη:

-Έβδομη ημέρα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ : Ο Ντ. Τραμπ απειλεί να βγάλει στρατό στους δρόμους

-ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ν. Υόρκη - Τρομοκρατική οργάνωση η Antifa

-ΗΠΑ: Σε κλοιό διαδηλώσεων για 6η ημέρα - Σκληρή γραμμή ζητά ο Τραμπ

-Υπόθεση Φλόιντ: «Ανθρωποκτονία» επιβεβαιώνει πόρισμα ιατροδικαστικής έκθεσης