7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

ΕE για Βενεζουέλα: Καταδικάζουμε τη χρήση βίας- Να επιτραπεί η είσοδος στην ανθρωπιστική βοήθεια

ΕE για Βενεζουέλα: Καταδικάζουμε τη χρήση βίας- Να επιτραπεί η είσοδος στην ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

«Η άρνηση του καθεστώτος να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη οδηγεί σε μια κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

«Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες και τους βουλευτές που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διανείμουν τη βοήθεια», τόνισε.

«Ανησυχητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ταραχές, πράξεις βίας και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων και ανάμεσα στην αυτόχθονη κοινότητα Πεμόν. Απαιτούμε επιμόνως από τις δυνάμεις της τάξης και τα όργανα ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την καταφυγή στη βία και να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει προς τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε εξάλλου η Μογκερίνι.

«Οι αιτίες της σημερινής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι πολιτικές και θεσμικές, η επίλυση άρα δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή απόρριψη και την καταδίκη μας της βίας και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή», επέμεινε η Μογκερίνι.

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει υποφέρει ήδη αρκετά. Είναι καιρός να τους αφήσουμε να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ανανεώνουμε με δύναμη την έκκλησή μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.