ΕΕ έτοιμη για όλα στο μέτωπο του Brexit - Συνεδρίαση με κλειστά κινητά

ΕΕ έτοιμη για όλα στο μέτωπο του Brexit - Συνεδρίαση με κλειστά κινητά

Όταν ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να ζητήσει από τους ηγέτες των «27» και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στις εργασίες της συνόδου κορυφής (πλην της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε αποχωρήσει για να μπει ξανά σε καραντίνα) να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, ενόψει της συζήτησης για το Brexit, όλοι κατάλαβαν ότι κάτι σημαντικό επρόκειτο να συζητηθεί και, πιθανότατα, να αποφασιστεί στο στρογγυλό τραπέζι.

Το σχετικό απόσπασμα στο κείμενο συμπερασμάτων, που έγινε πριν λίγο γνωστό από διεθνή Μέσα, δεν δείχνει κάποια αλλαγή στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πρώην εταίρο της. Περιέχει, όμως, μια σαφέστερη από κάθε άλλη φορά αναφορά στο σενάριο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων και καλεί όλα τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς να «εντείνουν την προετοιμασία τους και την ετοιμότητά τους σε όλα τα επίπεδα και με βάση όλα τα δυνατά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της μη συμφωνίας».

Παράλληλα – κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό – αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης «μονομερών μέτρων που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ», προειδοποιώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το Λονδίνο πως υπάρχουν «όπλα» που μπορεί και να μην τα έχει υπολογίσει.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει πως η μεταβατική περίοδος τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα εξακολουθεί να μην είναι επαρκής ώστε να υπάρξει μια συμφωνία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ξεκαθαρίζει προς την άλλη πλευρά ότι τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν πλήρως, απορρίπτοντας πρακτικά τον πρόσφατο Νόμο για την Εσωτερική Αγορά που ψήφισε η βρετανική βουλή. «Το Συμβούλιο υπενθυμίζει πως η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως», τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληγε τυπικά το τελεσίγραφο που είχε θέσει ο Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν αποφασίσει (έστω και σιωπηρά) να εξαντλήσουν τα περιθώρια και να μην μπουν στις περιπέτειες που συνεπάγεται ένα «σκληρό» Brexit.

Από την άλλη, πάντως, είναι φανερό ότι κάθε πλευρά έχει καταλήξει στα δυνατά της χαρτιά και είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει, ει δυνατόν και πιάνοντας την άλλη «στον ύπνο», όπως δείχνει και η άκρα μυστικότητα στις συζητήσεις των Βρυξελλών.

Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Διαβάστε ακόμα:

- Σ. Μισέλ: Η Βρετανία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Brexit, «τελεία και παύλα»