ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Τι απαντά στην επιστολή πέντε χωρών: ΕΕ: Διανομή εμβολίων βάσει της αναλογίας πληθυσμού η δίκαιη λύση

ΕΕ: Διανομή εμβολίων βάσει της αναλογίας πληθυσμού η δίκαιη λύση

Στην αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, βασίζεται η διανομή των εμβολίων καθώς αυτή είναι η πιο δίκαιη λύση, απαντά η Κομισιόν στις πέντε χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία) που ζητούν την διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, υποστηρίζοντας ότι η κατανομή γίνεται με άδικο τρόπο. Οι παραπάνω απαιτούν διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. «Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν μια συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕ.

Σε προ ημερών επιστολή τους, οι πρωθυπουργοί των παραπάνω χωρών, ισχυρίζονταν ότι με το υπάρχουν σύστημα, κάποιες χώρες θα αποκτήσουν φυσική ανοσία σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλες απέχουν πολύ από αυτό.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενδεχομένως κάποιες χώρες - μέλη, να έχουν ενδεχομένως υπογράψει «κρυφές συμφωνίες» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, πέρα από την «κεντρική» συμφωνία που έχει κάνει η Κομισιόν. Ανέφερε μάλιστα ότι χώρες όπως η Δανία και η Ολανδία έχουν παραλάβει πολύ περισσότερες δόσεις ανά κάτοικο, σε σχέση με την Βουλγαρία ή την Κροατία.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αρνούνται κάτι τέτοιο - μάλιστα, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκη πηγή «κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να λάβει περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από κάθε εμβόλιο». Άλλη ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι ο συντονισμός των χωρών για την μάχη κατά της πανδημίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου Κορυφής του Μαρτίου

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση.»

 Διαβάστε ακόμη:

Σ. Κουρτς: Νέες διαστάσεις στη κριτική της πολιτικής της ΕΕ στη διανομή των εμβολίων

Νέες καθυστερήσεις της AstraZeneca στις παραδόσεις των εμβολίων της στην ΕΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ