ΕΕ-Βρετανία: Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι

ΕΕ-Βρετανία: Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις σε ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα ως απάντηση στη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου νοσηλεύτηκε ο Ναβάλνι αφού κατάρρευσε στη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία τον Αύγουστο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Παρά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τις Βρυξέλλες στο ζήτημα κάποιων κυρώσεων, εν μέρει για να αποφευχθεί η μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων όσων βρίσκονται στο στόχαστρο.

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. βρέθηκαν οι: Αντρέι Γιαρίν, επικεφαλής της διεύθυνσης προεδρικής πολιτικής, Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής αρχηγός του γραφείου του Πούτιν, Σεργκέι Μενιάλο, απεσταλμένος του Πούτιν στη Σιβηρία, Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των έξι φυσικών προσώπων και του ερευνητικού κέντρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κυρώσεις μη φιλική ενέργεια και δήλωσε ότι θα υπάρξουν αντίποινα προς το συμφέρον της Ρωσίας.