ΕΕ-Βρετανία κοντά σε «συμφωνία συνεργασίας» στον χρηματοοικονομικό κλάδο

ΕΕ-Βρετανία κοντά σε «συμφωνία συνεργασίας» στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν σε μια πρώτη συμφωνία για τις σχέσεις τους στο πεδίο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του ρυθμιστικού τους πλαισίου - σε ένα πρώτο βήμα συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι Βρυξέλλες και Λονδίνο προτείνουν τη συγκρότηση ενός κοινού φόρουμ για τη συζήτηση των ρυθμιστικών τους πλαισίων και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το φόρουμ θα οδηγήσει σε «ανεπίσημες διαβουλεύσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τους όρους ισοτιμίας» στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με την κάθε πλευρά να διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί το ρυθμιστικό και κανονιστικό της πλαίσιο.

Μετά το οριστικό τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του Brexit,  οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου με έδρα το Λονδίνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες δραστηριοποίησης στην Ευρώπη, γεγονός που τις αναγκάζει να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και προσωπικό σε νέες έδρες.

Η εμπορική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, δεν περιλαμβάνει πρόνοιες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε προς τους υπουργούς των 27 χωρών μελών ότι η πρόταση μοιάζει με το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως αναφέρει το Bloomberg.