ΕΕ: Αντιδράσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων για Ουκρανία και Μολδαβία

ΕΕ: Αντιδράσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων για Ουκρανία και Μολδαβία

Τόσο οι ηγέτες των άλλων κρατών - μελών όσο και αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτησαν τις υποψηφιότητες προς ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Συγχαρητήρια στον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Σήμερα δώσαμε ελπίδα. Για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για το μέλλον μας».

«Αυτή είναι η στιγμή της #Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να χορηγήσει καθεστώς ένταξης σε Ουκρανία και Μολδαβία. Έκανε λόγο «ιστορική απόφαση» και σημείωσε πως «όλα αυτά τα χρωστάμε στον ουκρανικό λαό και στη Μολδαβία».

Προειδοποίησε ότι η ενταξιακή διαδικασία θα είναι «απαιτητική», και παραδέχθηκε ότι η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είναι πολιτική απόφαση, το αναγνωρίζω απόλυτα» επισήμανε. 

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η απόφαση «σημαίνει την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που θα περπατήσουμε μαζί» και είπε ότι «η Ουκρανία θα επικρατήσει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει».

«Ο ουκρανικός λαός ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Kρισιάνις Κάρινς είπε: «Σήμερα [η Ευρωπαϊκή Επιτροπή] έλαβε μια ιστορική απόφαση να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Είναι το επόμενο βήμα στο ευρωπαϊκό τους όνειρο. Θα είμαστε δίπλα-δίπλα μαζί σας στην περαιτέρω διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – υποστηρίζοντας και μοιραζόμενοι την εμπειρία μας».

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα το χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη για την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση!». και μια «πολύ σημαντική και έγκαιρη απόφαση».

Τέλος ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γοχάνις το χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» και μια απόφαση που «φέρνει ελπίδα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της ΕΕ για τους λαούς αυτών των χωρών και μεγάλη ευθύνη για τους ηγέτες τους».