ΕΕ: 4 χώρες δεσμεύονται για 10πλασιασμό της παραγωγής offshore αιολικής ενέργειας

ΕΕ: 4 χώρες δεσμεύονται για 10πλασιασμό της παραγωγής offshore αιολικής ενέργειας

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να παράγουν τουλάχιστον 150 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, δημιουργώντας έτσι  έναν «πράσινο σταθμό παραγωγής ενέργειας» για την Ευρώπη.

Αλλά το έργο θα είναι δύσκολο, καθώς η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας αγωνίζεται να βγάλει χρήματα και ο ρυθμός της κατασκευής επιβραδύνεται από μεγάλους χρόνους αναμονής για τις σχετικές άδειες. 

 Περίπου 150 GW θα ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσουν 230 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια, αλλά η φιλοδοξία είναι επίσης να χρησιμοποιηθεί η πράσινη ενέργεια για την παραγωγή υδρογόνου και πράσινων καυσίμων για βαριές βιομηχανίες και τις μεταφορές που δεν μπορούν εύκολα να ηλεκτροδοτηθούν άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων της Δανίας, Σάιμον Κόλεραπ. 

Η δήλωση θα υπογραφεί επίσημα αργότερα την Τετάρτη σε μια σύνοδο κορυφής για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Δανία, όπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε επίσης ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ευρώπη να σταματήσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 και να χρησιμοποιήσει την απομάκρυνση από τη Μόσχα για να επιταχύνει τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια.

Η Επιτροπή στοχεύει σε 300 GW αιολικής ενέργειας στη θάλασσα έως το 2050 από τα περίπου 16 GW που είναι εγκατεστημένα σήμερα. Ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν είπε στο Reuters ότι το κόστος εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικής ενέργειας 150 GW θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ιδιώτες επενδυτές με μικρές κρατικές επιδοτήσεις.

Εάν επιτευχθεί ο στόχος, θα είναι σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η υπόσχεση έρχεται καθώς το μπλοκ προσπαθεί να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια.