8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

eDrive Zones: Μηδενικοί ρύποι στο κέντρο της πόλης - Εδώ και τώρα!

eDrive Zones: Μηδενικοί ρύποι στο κέντρο της πόλης - Εδώ και τώρα!

Καθώς τα plug-in hybrid μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν το μέγα προσόν της κίνησης με μηδενικούς ρύπους, η αυτόματη μετάβαση σε αυτήν την ηλεκτρική λειτουργία εξασφαλίζεται με την υπάρχουσα τεχνολογία, μπορεί να εξασφαλιστεί με υπάρχουσα τεχνολογία, όπως αυτή που έχει στη διάθεσή της η BMW η οποία μάλιστα την εισάγει και στη χώρα μας.

Tα λεγόμενα eDrive Zones φέρνει το BMW Group και στην Ελλάδα - και ειδικότερα στην Αθήνα, η οποία προστίθεται πλέον στον κατάλογο των ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν αυτήν την καινοτόμα υπηρεσία, ενώ σύντομα και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2022, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση της πρωτεύουσας η περιοχή που έχει οριστεί ως eDrive Zone είναι αυτή που ορίζει ο γνωστός Δακτύλιος.

Με την υπηρεσία eDrive Zone, η μετάβαση στο ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας (ELECTRIC) των plug-in υβριδικών μοντέλων της BMW γίνεται αυτόματα, όταν αυτά μπαίνουν στο κέντρο μιας πόλης. Ενώ στη συνέχεια κινούνται με μηδενικούς ρύπους – όπως τα αμιγώς ηλεκτρικά – και με χαμηλό κόστος, καθώς οι ηλεκτροκινητήρες είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην κυκλοφορία της πόλης.

Το όχημα αναγνωρίζει τις καθορισμένες ζώνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας geofencing και του GPS. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία eDrive διατίθεται στάνταρ σε πολλά από τα υφιστάμενα και σε όλα τα μελλοντικά plug-in υβριδικά μοντέλα BMW.

Οι οδηγοί ανταμείβονται με πόντους επιβράβευσης (bonus points – υπηρεσία διαθέσιμη στην Ελλάδα στα τέλη του 2022) για κάθε χιλιόμετρο που διανύουν αμιγώς με ηλεκτροκίνηση – και με διπλάσιους πόντους σε περιοχή eDrive Zone – που μπορούν να εξαργυρώνονται ως πίστωση φόρτισης. Από την άλλη, οι οδηγοί μπορούν επίσης να συλλέγουν πόντους επιβράβευσης κατά τη φόρτιση του οχήματός τους.

Τα eDrive Zones διασφαλίζουν υψηλότερο ποσοστό χρήσης ηλεκτροκίνησης

Καθώς η χρήση της ηλεκτροκίνησης επαφίεται στην κρίση και τη διάθεση του οδηγού, τα edrive zones έρχονται να παίξουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση της κίνησης των plug-in υβριδικών οχημάτων με μηδενικούς ρύπους. Ήδη, πάνω από το 75% όλων των διαδρομών με plug-in Hybrid οχήματα του BMW group στις περιβαλλοντικές ζώνες (eDrive Zones) πραγματοποιούνται ήδη σήμερα με ηλεκτροκίνηση, δηλαδή με μηδενικούς ρύπους.

Στις περιπτώσεις αυτές, περίπου το 40% των οδηγών εισέρχονται στις καθορισμένες ζώνες χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό πρόγραμμα. Ενώ ένα επιπλέον 35% μεταβαίνει σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης κάνοντας χρήση της λειτουργίας eZone.

50% λιγότερες εκπομπές CO2/χλμ. από τα οχήματα του BMW Group μέχρι το 2030

Καθώς η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται ραγδαία, το BMW Group τάσσεται συνειδητά υπέρ των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων και της plug-in υβριδικής τεχνολογίας. Η υπηρεσία eDrive Zones θα επιτρέπει την περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας: εάν το plug-in υβριδικό όχημα φορτίζεται τακτικά, οι καθημερινές αποστάσεις κυρίως μπορούν να καλύπτονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Αυτό περιλαμβάνει εκατομμύρια καθημερινές διαδρομές στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Σε αστικά κέντρα με υψηλό όγκο κυκλοφορίας, τα plug-in υβριδικά οχήματα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας περιορίζει επίσης την ατμοσφαιρική μόλυνση και την ηχορύπανση, βελτιώνοντας επομένως την ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής, τα plug-in υβριδικά οχήματα BMW έχουν ένα αισθητά χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 συγκριτικά με τα αντίστοιχα με συμβατικό σύστημα κίνησης, ακόμα και όταν φορτίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δεν είναι πράσινο.

Tι προσφέρει η plug-in hybrid τεχνολογία

Θα μπορούσε να πει κανείς, με δυο λόγια, ότι ένα σύγχρονο plug-in υβριδικό αυτοκίνητο προσφέρει τα καλύτερα δύο κόσμων - δηλαδή και τα καλά της ηλεκτροκίνησης, και τα καλά των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Προσφέρει δηλαδή την ευχάριστη αίσθηση της ηλεκτρικής λειτουργίας σε αστικές διαδρομές και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδίων μεγάλων αποστάσεων χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα plug-in Hybrid οχήματα μπορούν να καλύψουν μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, επομένως είναι ιδανικά για νοικοκυριά με ένα αυτοκίνητο προσφέροντας επίσης:

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής στην πόλη. Οδηγώντας στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, οι χρήστες μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και του θορύβου οδικής κυκλοφορίας στις πόλεις.

Οικονομία: η ηλεκτρική οδήγηση σε αστικές περιοχές είναι πιο οικονομική από τη χρήση βενζίνης ή diesel, εάν το plug-in υβριδικό όχημα φορτίζεται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας.

Το εσωτερικό έχει πάντα τη σωστή θερμοκρασία όταν μπαίνετε στο όχημα: βοηθητικά συστήματα καλοριφέρ και κλιματισμού προσφέρονται στάνταρ.

Το φρενάρισμα αποφέρει οφέλη: Η μπαταρία φορτίζεται κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος. Στα συμβατικά αυτοκίνητα, το φρενάρισμα παράγει μόνο θερμότητα και φθείρει τα τακάκια.

Πιστοποίηση για το μέλλον: Επειδή ένα plug-in υβριδικό μοντέλο μπορεί να λειτουργεί χωρίς εκπομπές ρύπων, απολαμβάνει προνόμια εφάμιλλα με αυτά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, π.χ. χαμηλότερες χρεώσεις για στάθμευση σε διάφορες πόλεις.

Συνεχής βελτίωση της plug - in υβριδικής τεχνολογίας BMW

Με το λανσάρισμα της νέας BMW Σειράς 2 Active Tourer σηματοδοτήθηκε το ξεκίνημα σε ευρεία κλίμακα της πέμπτης γενιάς των plug-in υβριδικών μοντέλων της BMW.

Αυτή χρησιμοποιεί προηγμένα εξαρτήματα της τελευταίας τεχνολογίας BMW Gen5, όπως ένα σύστημα κίνησης e-drive που συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα, το κιβώτιο και τα ηλεκτρονικά ισχύος σε ένα κέλυφος. Αυτό αυξάνει σημαντικά την απόδοση και τη δυναμική.