ΕΔΕ για την πυρκαγιά στο Μάτι ζητά ο πραγματογνώμονας των οικογενειών θυμάτων

ΕΔΕ για την πυρκαγιά στο Μάτι ζητά ο πραγματογνώμονας των οικογενειών θυμάτων

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τραγικό απολογισμό 98 νεκρούς, ζητά με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο αντιστράτηγος-υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουρμπάτσης, που διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ'' εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων, τονίζει πως συνιστά νομική αλλά και ηθική των υπουργών να παραγγείλουν διοικητική έρευνα, τονίζοντας πως «η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία». 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γκουρμπάτση:

«ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλη 2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα

ΘΕΜΑ: ''''Διενέργεια ΕΔΕ για την εθνική τραγωδία στο Ν. Βουτζά - Μάτι από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018''''

Αξιότιμες Κες Υπουργέ και Υφυπουργέ, Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στο θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ποινική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι εντελώς ανεξάρτητη από μια παράλληλη για την ίδια υπόθεση διοικητική εξέταση, αφού είναι διαφορετικό το είδος των ενδεχόμενων ευθυνών που στοχεύουν και αποσκοπούν από άλλη οπτική γωνία στη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο τα 98 θύματα. Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες.

Κατόπιν των ανωτέρω και υπό την ιδιότητα του Τεχνικού Συμβούλου, αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ ν΄ ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της Χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων να παραγγείλετε έστω και σήμερα την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα. Η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία.

Με τιμή Ανδριανός Γκουρμπάτσης Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός»