Σύμβουλος Ασφαλείας Κυρ. Μητσοτάκη: «Έχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια»

«Έχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια»

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, πόσο δε μάλλον στην βάση ενός παράνομου μνημονίου, τόνισε ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.  

«Έχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια». «Θα φροντίσουμε ώστε να μην χρειαστεί να παραβιάσει η Τουρκιά κυριαρχικό μας δικαίωμα στην βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Για το αν υπάρξει από την ελληνική πλευρά κάποια αντίδραση ο ίδιος σημειώνει πως «ζούμε με την Τουρκία 50 χρόνια τώρα σε μια ενδιάμεση κατάσταση, αυτό που λεγόταν στο παρελθόν μη πόλεμος ή και ψυχρή ειρήνη, άλλοτε με καλύτερες και άλλοτε με χειρότερες σχέσεις. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αντίδραση ή θερμό επεισόδιο όμως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην βάση ενός παράνομου μνημονίου».

Επιπροσθέτως, επεξηγώντας τον ρόλο του ανέφερε πως δεν υπήρχε στην Ελλάδα παλαιότερα, αλλά είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε πολλές χώρες. Λειτουργεί σαν επιτελικό όργανο του προέδρου από το οποίο ο Πρόεδρος περνάει την πολιτική ασφάλειας προς την δημόσια διοίκηση και τα υπουργεία, αλλά και σαν συντονιστικό μεταξύ των υπουργείων και των υπηρεσιών που άπτονται της ασφάλειας.

Όσον αφορά με τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κου Φλώρου, είπε πως αυτό που ανέφερε δεν είναι έξω από το πλαίσιο της αποστολής του, απλά η εκφορά του λόγου είναι θέμα και προσωπικού στυλ. Σε αυτή τη δήλωση ήταν πολύ σαφές το μήνυμα του αρχηγού.

Τέλος, αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου πως κάποια νησιά έχουν περισσότερη υφαλοκρηπίδα και άλλα λιγότερη υπογράμμισε πως δεν τις «διαβάζει» σαν προαναγγελία για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο επόμενο διάστημα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο θέτει τις βάσεις ενός διαλόγου.