Κυρ. Πιερρακάκης: Έχουμε εντολή να απλουστεύσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες

Έχουμε εντολή να απλουστεύσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες

Για τα στάδια ψηφιοποίησης του κράτους,  με στόχο να γίνει φιλικό προς τον πολίτη, μίλησε στο Mega o Υπουργός επικρατείας και ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μάλιστα σημείωσε ότι: "Χάσαμε το τρένο όλα αυτά τα χρόνια, βρεθήκαμε ουραγοί στην Ευρώπη. Το τρένο της πληροφορικής τη δεκαετία του 80' το χάσαμε, τώρα πρέπει να μην χάσουμε ακόμα ένα"

Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει πλέον στη ζωή των πολιτών, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη αλλαγή, που σχετίζεται με τα πιστοποιητικά δειγματολογίου.

"Έχουμε τα πιστοποιητικά του δειγματολογίου, που εκδίδονται διαδικτυακά, ξεκίνησαν πριν από περίπου 72 ώρες και έχουν εκδοθεί 26.000 έως τώρα"

"Μέσα στον κορονοϊό, ψηφιοποιήσαμε τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις εξουσιοδοτήσεις, έχουν εκδοθεί μισό εκατομμύριο, έχουμε επίσης 1,5 εκατ. συνταγές, εφόσον έχει μπει σε εφαρμογή η άυλη συνταγογράφηση επίσης", ανέφερε. 

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, τα βήματα που χρειάζονται: "Ο πολίτης θα μπει στο gov.gr και μπαίνει με τους κωδικούς του taxis κι από εκεί μπορούν να εκδοθούν τα πιστοποιητικά".

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι εντός 10μερου θα ψηφιοποιηθούν τα ληξιαρχεία, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου. "Ενώ δέκα ημέρες μετά, έρχεται η ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την απώλεια ζωής. Αυτό θα έχει λυθεί μέσα στο καλοκαίρι.

«Ένα πιστοποιητικού θανάτου σε οδηγούσε σε ουρές. Είναι μια αναλγησία, κι η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι να κάνουμε το κράτος φιλικό προς τον πολίτη. Δουλεύουμε τις απλουστεύσεις εδώ και καιρό. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος, για τους πολίτες του» τόνισε ο υπουργός

«Τα ειδικά αιτήματα στον ΕΟΠΥ, θα ψηφιοποιηθούν επίσης στη συνέχεια. Μιλάμε για 6,5 εκατ. επισκέψεις σε ΚΕΠ και ληξιαρχεία το χρόνο που πλέον αποφεύγονται". 

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις διαδικασίες τόνισε: "Έχουμε επίπεδα ασφαλείας, επίπεδα ταυτοποίησης, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητα είναι η κάθε πράξη"

Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική που δέχονται τα πολιτικά πρόσωπα, υπογράμμισε  ότι ''η κριτική που γίνεται μας αφορά όλους''.