ΕΧΑΕ: Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της EBRD

ΕΧΑΕ: Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της EBRD

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος «SME Pre-listing Support Programme» της ΕBRD, το οποίο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυσή τους και την πιθανή εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος είναι η πρόσβαση των ΜμΕ στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύουν την υποστήριξή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα.

Με βάση την επιτυχία του πρώτου κύκλου αιτήσεων που ολοκληρώθηκε, η ΕBRD καλεί για δεύτερη φορά τις ελληνικές ΜμΕ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το «SME Pre-listing Support Programme».

H Τράπεζα αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της, και ως εκ τούτου προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερες ΜμΕ να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του «Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕBRD - TCF», μπορεί να βοηθήσει τις ΜμΕ να ενισχύσουν την επενδυτική τους ετοιμότητα και να προετοιμαστούν για έκδοση εταιρικών ομολόγων ή/και μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς (IPO) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θεωρώντας την υποστήριξη των ΜμΕ βασικό κομμάτι της αντιμετώπισής της κρίσης, η ΕBRD αυξάνει τα υπάρχοντα μέσα που έχει στη διάθεση της προσθέτοντας και νέα, για την περαιτέρω υποστήριξή τους. Οι εταιρείες μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μετοχών και της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο, αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς και μπορούν να προσελκύσουν τόσο εγχώριους όσο και διεθνείς επενδυτές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επί του παρόντος, μετά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία και επηρέασε τόσο την οικονομική δραστηριότητα όσο και τις προοπτικές χρηματοδότησης.

Η αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών μπορεί να προσφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων αναγκάζονται αυτή την περίοδο να αναζητήσουν στρατηγικές ευκαιρίες, διευρύνοντας τις επιλογές κεφαλαιακής στήριξης.

Οι ΜμΕ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε επιχειρησιακά, διοικητικά, τεχνικά και αναπτυξιακά θέματα για ένα διάστημα μέχρι και 18 μήνες, για να αναβαθμίσουν την επενδυτική τους ικανότητα και να «μοντάρουν» τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Οι ΜμΕ θα εξεταστούν για την ετοιμότητα τους να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, βάσει των οποίων θα αναπτυχθεί και θα εκτελεστεί ένα λεπτομερές σχέδιο.

Ποιες εταιρείες μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα

Από οικογενειακές επιχειρήσεις σε διαδικασία διαδοχής έως ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς, το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών από 15 έως 50 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού μικρότερο από 43 εκατ. ευρώ και απασχολούν λιγότερους από 500 υπαλλήλους, ενώ έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Η ΕBRD έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει πάνω από 80 ΜμΕ στην Ελλάδα με συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το συμβουλευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς η τοπική κεφαλαιαγορά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να τις βοηθήσει, μπορούν να απευθυνθούν με email στο [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες και για να υποβάλετε αίτηση για το πρόγραμμα επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: https://www.roots-program.com/el/sme-s-pre-listing-support-programme.