ECDC: Νέες οδηγίες για την καραντίνα - Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

ECDC: Νέες οδηγίες για την καραντίνα - Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για τον τερματισμό της απομόνωσης των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ο ECDC αναφέρεται αρχικά στην περίοδο επώασης, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που ένα άτομο μολυνθεί με την παραλλαγή «Όμικρον», η περίοδος επώασης του ιού είναι κατά μέσο όρο 3 ημέρες - σε αντίθεση με την παραλλαγή «Δέλτα» που το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο. 

Τα κριτήρια για τον τερματισμό της απομόνωσης των ασθενών με COVID-19 μπορούν να προσαρμοστούν από τις αρχές δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον υπολειπόμενο κίνδυνο μετάδοσης, την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, την ικανότητα να γίνονται συνεχείς έλεγχοι και ιχνηλάτηση, καθώς και τι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις θα έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πότε μπορεί να τερματιστεί η απομόνωση στο σπίτι; 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC, για να βγει ένα άτομο από την καραντίνα θα πρέπει αφενός να μη μεταδίδει πλέον τον ιό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι επιπτώσεις της συνέχισης της καραντίνας τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και στην κοινωνία. 

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

  • κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • σοβαρότητα της νόσου.
  • ανοσολογική κατάσταση.
  • επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή.
  • κοινωνικοί παράγοντες.
  • ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Είναι αξιόπιστα τα self test;

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων και το σύστημα των ελέγχων είναι επιβαρυμένο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα self test ως μια επαρκή απόδειξη της θετικότητας. Ο έλεγχος θα πρέπει ιδανικά να γίνεται μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ατόμου ώστε να λήξει η περίοδος απομόνωσης.

Ωστόσο, τα self test είναι σαφώς λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid test για τον τερματισμό της καραντίνας. Παρόλα αυτά μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Τι ισχύει για τον τερματισμό καραντίνας μη πλήρως εμβολιασμένων 

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να συνεχιστεί η απομόνωση μέχρι να πραγματοποιηθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μέχρι την ολοκλήρωση δέκα ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Εάν το τεστ παραμένει θετικό μετά από αυτό το διάστημα, η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί. 

Τι ισχύει για τον τερματισμό καραντίνας πλήρως εμβολιασμένων 

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και με αρνητικό rapid test ή PCR την έκτη ημέρα. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν η το rapid test ή το PCR βγει θετικό και την έκτη ημέρα. Το rapid test μπορεί να επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση μέχρι να βγει αρνητικό ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.