EBRD: Άλμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 7% το 2021 και 3,9% το 2022

EBRD: Άλμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 7% το 2021 και 3,9% το 2022

Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύει η EBRD σε νέο της ρεκόρ. Σύμφωνα με τους αναλυτές το 2021 η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 7% το 2021 και  3,9% το 2022. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη υψηλών, σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης διαδραματίζει η αύξηση των τουριστικών ροών και τα χρήματα που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, υπό την απειλή όμως της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και πιθανής επίπτωσή της στα τουριστικά έσοδα και στην οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε σταθερά 4,5% το πρώτο και τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ η επενδυτική κινητικότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.  Το πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε ισχυρή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των αποθεμάτων.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας αναμένεται από το 2022 και ύστερα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας.  Οι αναλυτές αναφέρουν πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στη ψηφιακή μετάβαση.

 Παράλληλα, σύμφωνα με την EBRD ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού στη χώρα μας καταγράφει επιβράδυνση, όπως και στο σύνολο των χωρών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσο πιο πλούσια είναι μια οικονομία, τόσο υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφει.

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες και στην Ελλάδα παρουσίασαν άνοδο όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, ωστόσο πλέον ακολουθούν πτωτική πορεία.

Τέλος στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, καθώς η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.