ΕΑΔ: Πρόστιμα 140.800 ευρώ σε συνολικά  64.280 ελέγχους για 395 παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

ΕΑΔ: Πρόστιμα 140.800 ευρώ σε συνολικά 64.280 ελέγχους για 395 παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 11.02.2022 συνολικά 64.280 ελέγχους και κατέγραψαν 395 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 140.800€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) και τριάντα (30) ημερών σε έξι (6) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Παραβίαση καραντίνας.

4.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

5. Είσοδο στη χώρα χωρίς το πιστοποιητικό PLF (Passenger Locator Form)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

Η Ε.Α.Δ. επέβαλε δυο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικής αξίας 600€ (2x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος/επιχείρησης

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη πολίτη και στην επιβολή προστίμου 5.000€,  για παραβίαση της υποχρεωτική καραντίνας λόγω νόσησης από covid 19.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση έξι (6) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον κάθε πελάτη πρόστιμο 300€.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ (2x5.000€) και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση δυο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε σε έκαστο στους πελάτη πρόστιμο 300€.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις ιδιοκτητών δυο (2) καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000€ (2x10.000€) και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για μη τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο αποστάσεις των σκαμπό του μπαρ. Η εν λόγω παράβαση παρατηρήθηκε δεύτερη φορά και στις δυο επιχειρήσεις.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.

Επικράτεια

Το Λιμενικό πραγματοποίησε πέντε χιλιάδες εννιακόσια ογδόντα ένα (5.981) ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19 και δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν εξήντα (60) αντικείμενα, καταγράφηκαν δύο (2) παραβάσεις και επιβλήθηκαν δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικής αξίας 600€ (2χ300€). Επιπλέον, έλεγξαν διακόσια πενήντα (250) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά χιλίων διακοσίων ενός (1201) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid (σύνολο φυσικών προσώπων 1451).

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δυο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικου ύψους 1.000€ (2x500€).

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.