Ε. Τσακαλώτος: Βεβαίως έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι α' κατοικίας

Ε. Τσακαλώτος: Βεβαίως έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι α' κατοικίας

Στην παραδοχή ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και έγιναν πλειστηριασμοί προχώρησε μετά τον Παύλο Πολάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτοί δεν ήταν πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο όμως δεν είναι αληθές. Πολλά από τα ακίνητα που βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί κατά την περίοδο 2017-2018 αφορούσαν πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

«Βεβαίως έγιναν πλειστηριασμοί στην δική μας κυβέρνηση αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας. Βεβαίως ως υπουργός Οικονομικών είχα πει ότι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί και είπα ότι οι πλειστηριασμοί θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και τις τράπεζες να δίνουν νέα δάνεια. Αλλά όταν τα είχα πει αυτά τα συνόδευσα και με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που σήμερα δεν το λαμβάνετε υπόψη», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, επιχειρώντας να εξηγήσει την παλαιότερη ρύση του περί «καλών» πλειστηριασμών.

Δήλωση η οποία είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Ενα μάλιστα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει και τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμπόδιζαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

Ερωτηθείς σχετικά για όλες τις παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι «σε οικονομικές δύσκολες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε φειδωλοί με τους πλειστηριασμούς. Είμαστε σε δύσκολη συνθήκη και σήμερα και κάποιοι είναι ευάλωτοι και θέλουν προστασία». Ένα από τα πράγματα για τα οποία αισθάνομαι περήφανος, όπως είπε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολιτική για τη στέγαση.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να απαντήσει στο επιχείρημα της ΝΔ ότι η πρόταση μομφής στρέφεται ουσιαστικά προς τον ίδιο και όχι προς τον Χ. Σταϊκούρα. «Αν είναι εναντίον μου η πρόταση δυσπιστίας όπως λέτε τότε να την ψηφίσετε. Αν τη θεωρείτε άδικη τότε σημαίνει ότι η πολιτική μου σας έχει πείσει», ανέφερε χαρακτηριστικα.