Ε. Καϊλή: Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρουν ευθύνη για την επιλογή των ΜΚΟ

Ε. Καϊλή: Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρουν ευθύνη για την επιλογή των ΜΚΟ

Ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την επιλογή των ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια τα οποία έδωσε η ΕΕ από το 2015 για το μεταναστευτικό καταλογίζει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καθώς όπως προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την ανάθεση και την επιλογή των έργων και των δικαιούχων στο πλαίσιο των σχετικών εθνικών προγραμμάτων.

Όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής από το 2015, η ΕΕ έχει δεσμεύσει πάνω από 2,23 δις ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε γραπτή απάντηση, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, για την Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, γνωστοποιεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι υπήρξαν δυσκολίες απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα και ότι ελήφθησαν αποφασιστικά μέτρα για την βελτίωσή της.

Αναφορικά με το αίτημα για συγκεκριμένο κατάλογο ΜΚΟ που έχουν λάβει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Σουηδή Επίτροπος ανέφερε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν είναι επιλέξιμες ως άμεσοι δικαιούχοι αλλά μπορούν να είναι συνδικαιούχοι, και ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την ανάθεση και την επιλογή των έργων και των δικαιούχων στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων.

Βάσει της απάντησης της Επιτρόπου Γιόχανσον στην επίκαιρη ερώτηση της Εύας Καϊλή, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής τονίζει:

“Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αν και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν όλα τα χρηματοδοτικά μέσα από την ΕΕ για να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές μέσω δύο διακριτών ταμείων αλλά και έκτακτης βοήθειας, δυστυχώς ήταν αναποτελεσματικοί. Αυτό προκύπτει από τη προβληματική απορρόφηση των 2,23 δις ευρώ και τις ανεπαρκείς υποδομές που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή για τη φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

Παράλληλα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή των ΜΚΟ που συμμετείχαν στο σχέδιο της αντιμετώπισης των αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων. Το τραγικό παράδειγμα της Μόρια επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και την επιλογή των συνδικαιούχων συνεργατών της.

Η κρίση στα σύνορα και οι αυξημένες ροές μεταναστών των τελευταίων ημερών αποτελούν πρόκληση για Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κάνει ήδη γνωστό το αίτημά του για αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σαφώς, η συμβολή της ΕΕ στην αντιμετώπιση της έκτακτης κρίσης, μετά τη μονομερή παραβίασή τ ης από την Τουρκία, είναι αναγκαία. Η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κρίσεις πρέπει να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά, ενώ παράλληλα η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε πλέον να δημιουργηθεί ένα δίκαιο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, που δεν θα βαραίνει τόσο δυσανάλογα τις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα.

Οι λανθασμένες επιλογές και η ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης μας έφτασαν εδώ.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που Ελλάδα και Ευρώπη απειλούνται με συνεχείς εκβιασμούς και ασύμμετρες απειλές, σημασία έχει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση στην μεταναστευτική κρίση και το προσφυγικό, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την ακεραιότητα των Ευρωπαϊκών συνόρων, ώστε να είναι όλοι οι πολίτες ασφαλείς.»