Ε. Φιλίπ: Η επιδημία ««σπάει» πάνω στη Γαλλία με «εξαιρετικά μεγάλο κύμα»

Ε. Φιλίπ: Η επιδημία ««σπάει» πάνω στη Γαλλία με «εξαιρετικά μεγάλο κύμα»

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προειδοποίησε σήμερα για "το εξαιρετικά μεγάλο κύμα" της επιδημίας του κορονοϊού που "σπάει πάνω στη Γαλλία" και προέβλεψε ότι "η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες ημέρες".

"Βρισκόμαστε από καιρό μέσα σε μια κρίση η οποία θα διαρκέσει, σε μια υγειονομική κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Θα πρέπει να αντέξουμε", τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός καθώς η επιδημία επιδεινώθηκε στη Γαλλία, όπου χθες καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 365 θάνατοι σε νοσοκομεία. Ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε δηλώσεις σήμερα, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Θα πρέπει να παραμείνουμε σε άκρα εγρήγορση", επέμεινε. "Το επιδημικό κύμα που σπάει πάνω στη Γαλλία, που έπληξε πρώτη την περιφέρεια Γκράντ-Εστ, που αυτή τη στιγμή φθάνει στην Ιλ-ντε-Φρανς, στην Ο-ντε-Φρανς (βόρεια), σε άλλες γαλλικές περιφέρειες, είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο κύμα και υποβάλλει σε τρομερή πίεση το σύνολο του συστήματος φροντίδας, το σύνολο του νοσοκομειακού συστήματος".

Η επιδημία της Covid-19 επιδεινώθηκε στη Γαλλία, όπου 365 θάνατοι καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη, στα νοσοκομεία μέσα σε 24 ώρες, μεταξύ των οποίων και ο θάνατος μιας 16χρονης.  Ο απολογισμός στη Γαλλία είναι πλέον 1.696 νεκροί από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των γαλλικών υγειονομικών αρχών.

Μια έξαρση στα κρούσματα του νέου κορονοϊού δείχνει ότι τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Παρίσι θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, ενώ η κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο.

Το Παρίσι και τα προάστιά του έχουν τώρα πάνω από το ένα τέταρτο των 29.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται στη Γαλλία, με σχεδόν 1.300 ανθρώπους να βρίσκονται στην εντατική. 

Κάνοντας λόγο για "μια δύσκολη μάχη", ο Φιλίπ ανακοίνωσε πως αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου, που θα δώσει μαζί με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, "για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη στρατηγική μας, με τη διαθεσιμότητα των εξοπλισμών, των μασκών, των τεστ", μέσα σ' ένα πλαίσιο πολεμικής για τις ελλείψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ludovic Maris, Pool via AP