Ε. Αχτσιόγλου: Να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου

Ε. Αχτσιόγλου: Να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου

«Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί προκειμένου να αναθεωρηθεί», δήλωσε για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι δεν προκαταλαμβάνει τον έλεγχο αλλά ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

«Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητιούνται οι αποφάσεις της, πόσο μάλλον όταν υπάρχει έντονη κοινωνική αντίδραση και προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να επανεξεταστεί», ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ 24/7.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάζουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Και ο κ. Κοντονής ζήτησε έλεγχο της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου. Σε ότι αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου, μπορεί να γίνει συζήτηση για το αν είναι περισσότερο ευρεία τα περιθώρια που αφήνει απ όσο θα έπρεπε», είπε η υπουργός.

 

Αναφερόμενη στις υποσχέσεις περί συντάξεων και αύξησης του κατώτατου μισθού, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι «επαίσχυντο να αποκαλούν παροχολογία την προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων» και επανέλαβε ότι το μέτρο της περικοπής συντάξεων δεν είναι αναγκαίο.

«Το 2019 υπάρχει δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκ ο οποίος θα εξειδικευτεί σε ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, τις οποίες θα εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ», είπε η υπουργός Εργασίας.

«Το μέτρο για απομείωση της προσωπικής διαφοράς, που δεν αφορά όλες τις συντάξεις, αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2017 με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπήρχαν τότε και την παρέμβαση του ΔΝΤ. Είχαμε υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά επιβεβλημένο, ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Η συμφωνία έκλεισε όπως έκλεισε. Σήμερα υπάρχει υπεραπόδοση. Το μέτρο της περικοπής συντάξεων δεν είναι αναγκαίο. Χρειάζεται χρόνος μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο. Οι δανειστές βασικά ζητούν να μην αντιστραφούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις, στο κτηματολόγιο, στο ασφαλιστικό, στη διοίκηση. Βγήκαμε από το μνημόνιο. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Τι πολιτικές μπορούμε πια να τις καθορίζουμε εμείς εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

 

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει γίνει. Μία σύμβαση, εφόσον καλύπτει 50+1 % των εργαζόμενων του κλάδου, μπορεί να ισχύσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εφόσον η κλαδική σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή από την επιχειρησιακή, θα πρέπει να ισχύσει η κλαδική. Την Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σύντομα θα παραδώσει πόρισμα για κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν το 50+1% για να τις καταστήσω γενικώς υποχρεωτικές στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις τράπεζες.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνταχθούν κάποιες εκθέσεις από επιστημονικούς φορείς και θα υπάρξει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνομώνων για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης. Ο υπουργός Εργασίας με βάση αυτά, θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό θα γίνει μέσα σε περίπου ένα τετράμηνο. Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019.

Ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών φτάνει στα 510 ευρώ και στην Ευρώπη δεν ισχύει. Όπου υπάρχει υποκατώτατος μισθός συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Έχει κριθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή ως εντελώς προβληματικό γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Ως θέση αρχής δεν πρέπει να υπάρχει. Θα το εξετάσουμε στο χρόνο του.

Η ανεργία μέσα σε μια 3ετία έπεσε περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 70% των θέσεων εργασίας είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι μια μικρή θετική αλλαγή στο μείγμα. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και να επιβάλουμε τη νομιμότητα στους χώρους εργασίας. Υπήρξε στα χρόνια του μνημονίου εκτίναξη της παραβατικότητας, ξηλώθηκαν βασικά εργασιακά δικαιώματα, τώρα όλα αυτά τα βάζουμε σε τάξη, από το 2008 είχαν χαθεί 1 εκ θέσεις εργασίας, υπήρξε ένας κοινωνικός όλεθρος.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, μην ξεχνάμε ότι το 87-88% πληρώνουν 200 ευρώ το μήνα, λιγότερα από όσο πλήρωναν πριν, με το προηγούμενο καθεστώς», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.